PODIJELI

Požar koji je izbio nakon što su nepoznata lica, prema procjeni vatrogasaca, zapalila nekošenu travu nedaleko od Vrulje i granice bjelopoljske i pljevaljske opštine, zahvatio je trideset hektara uglavnom niskog rastinja i suve trave, kao i jedan dio hrastove i klekove šume. Vatra je prijetila da ugrozi kuće Purića, Čandžića i Sokića.

U gašenju je angažovano devet vatrogasaca koji pokušavaju da požar stave pod kontrolu kako se vatra ne bi širila ka pomenutim kućama i šumovitim padinama.

“Veliki vjetar znatno otežava gašenje, no, i pored toga uspijevamo da postepeno vatru stavimo pod kontrolu. Devet vatrogasaca sa naprtnjačama gase vatru na prostoru gdje vatrogasnim kolima nije bilo pristupačno da priđu požarištu. Njihovom brzom i efikasnom intervencijom uspijeli smo da sačuvamo od vatre kuće više porodica na tom djelu”, kazao je Radiju Crne Gore, komandir tima Vatrogasne jedinice iz Pljevalja, Vladimir Gomilanović.

Njegov kolega, Radenko Svrkota, upozorava piromane da opreznije koriste šibice i upaljače.

“Ako se nastavi praksa da se pale nepokošene livade postoji opasnost da posljedice budu znatno teže a gašenje vatre neizvjesnije. Ovog puta dobili smo na vrijeme poziv pa smo uspjeli da sačuvamo kuće, i pored toga što je plamen slistio travu i nisko rastinje na desetine hektara, drugi put po ovakvim uslovima pitanje je da li ćemo uspjeti. Zato upozoravamo da se opreznije koristi šibica jer posljedice mogu biti drastičnije i po one koji ih pale kao i po sve ostale koji žive na tim prostorima“, poručuje Svrkota.

Najavljena kiša će onemugućiti obnavljanje vatre, ocjenjuju vatrogasci, završavajući uspješno akciju gašenja.

Izvor: RTCG

Komentariši