PODIJELI

Pljevaljski taksisti poslednjih dana našli su se na mukama jer ih policija poziva na saslušanja zbog prevoza migranata koji dolaze sa Bliskog istoka. Naime, jedan broj taksista je bio prisiljen od pogranične policije da se vrati u Pljevlja iz sela koja se nalaze na pravcu prema Republici Srpskoj, a da pritom i ne naplate usluge prevoza. Potom su ti taksisti morali da idu u policiju da daju izjave jer su, navodno, izvršili prestup. Za čitavo to vrijeme migranti sa Bliskog istoka mirno i bez smetnji od strane policije pješače od Pljevalja prema Republici Srpskoj.

– Kada ste na štandu i čekate mušterije, odakle možete znati ko je ko? Radi li se o migrantima ili o turistima? Oni ne traže da ih vozite do granice ili preko granice. Kažu vam da ih vozite do Vraca ili Boljanića, koji su deset ili više kilometara udaljeni od granice. Povezete ih, a onda vas policija zaustavi na tom pravcu i kaže da ste u prestupu i da se morate vratiti nazad. U takvim okolnostima ste pretrpjeli štetu, a potom imate neprilike jer idete u policiju da dajete izjave o svemu – kazao je jedan pljevaljski taksista.

On je dodao da je takvih primjera bilo više i da mu nije jasno zbog čega se onda migrantima ne zabrani kretanje.

Pljevaljski taksisti tvrde da migrantima nijesu skuplje naplaćivali prevoz do sela na pravcu prema Republici Srpskoj. Oni kažu da usluge prevoza u tom slučajevima naplaćuju kao i svim korisnicima, jedini je problem što sada ne smiju da voze strance, jer mogu da budi migranti.

– Nije mi jasno kako je dozvoljeno da migranti slobodno pješače kroz Crnu Goru, a kada ih poveze neki taksista onda je taj taksista kriv.

Nikome na čelu ne piše odakle dolazi, ali to policiju ne interesuje – kaže naš sagovornik.

Migranti sa Bliskog istoka svakodnevno prolaze kroz Pljevlja. Tokom dana prave pauzu u pljevaljskim ugostiteljskim objektima, a čim padne noć kreću pješice prema graničnom prelazu Metaljka, gdje zaobilazeći sam prelaz ulaze u Republiku Srpsku. Iz lokalne uprave u Čajniču, koje je prvi opštinski centar poslije granice u Republici Srpskoj, zvanično su potvrdili da migranti iz pravca Pljevalja svaki dan prolaze kroz ovo mjesto na putu prema Zapadnoj Evropi.

Kršenje ljudskih prava

Radi se o klasičnom kršenju ljudskih prava, kako migranata, tako i pljevaljskih taksista. Migranti iz pravca Podgorice dođu autobusima na pljevaljsku autobusku stanicu. U Pljevljima provode čitav dan po lokalima, gdje ih svi uredno služe i to im naplaćuju. Kada dođe noć, njima se zabranjuje da ih neki taksista preveze na pravcu prema granici, ali im se omogućava da idu pješice. Dakle, uskraćuje im se samo pravo na prevoz, a pljevaljskim taksistima pravo da rade, kazao je izvršni direktor NVO „Breznice“ Milorad Mitrović.

On je pozvao policiju da objasni zbog čega se migrantima dozvoljava da ulaze u Crnu Goru.

Izvor: Dan

Komentariši