PODIJELI

Romi u cijelom svijetu danas obilježavaju svoj dan u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. aprila 1971. godine u Londonu. Taj datum smatra se jednim od najvažnijih u romskoj istoriji. Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta.

Među najvažnijim odlukama usvojenim tom prilikom je dogovor o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje i simbolizuje zemlju, a u gornjem dijelu plave boje i simbolizuje nebo. Crveni točak, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi „Đelem, đelem“ (Išao sam, išao sam). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvatanjem naziva „Rom“, što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. aprila, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi Svjetskim danom Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Izvor: RTCG

Komentariši