PODIJELI

Prvi slučaj u Crnoj Gori zabilježen je krajem januara. Prema podacima koje je Institut za javno zdravlje objavio 30. marta, ukupno je registrovano 49 slučajeva oboljelih od malih boginja. CdM nezvanično saznaje da je njihov broj mnogo veći, a Institut je najavio da će danas objaviti nove podatke.

Među oboljelima, prema posljednjim informacijama Instituta, nevakcionisanih i bez ikakvog podatka o vakcinaciji je ukupno 90 odsto, dok kod pet odsto oboljelih osoba postoje podaci o vakcinaciji koja je sprovedena ranije u djetinjstvu.

Prije uvođenja vakcina u upotrebu, male boginje izazivale su tokom godine više od dva i po miliona smrtnih slučajeva djece širom svijeta, dok se danas, kada se sprovodi sistematska vakcinacija, procjenjuje da od morbila godišnje umire više od 134.000 nevakcinisane djece.

Iz Instituta su ranije saopštili da za najveći broj potvrđenih slučajeva malih boginja u našoj zemlji, 34,69 odsto, ne postoji jasna povezanost sa izvorom infekcije, 30,61 odsto oboljelih je virusu bio izložen izvan Crne Gore i oni su bolest direktno prenijeli na 12,24 odsto oboljelih. Kod 22,45 odsto oboljelih utvrđen je izvor oboljevanja na našoj teritoriji.

Najpogođenija grupa su djeca starija od jedne, a mlađa od pet godina od kojih niko nije vakcinisan, slijede odrasli stariji od 35 godina i mlađi odrasli od 18 do 35 godina, te mlađi od jedne godine koji nisu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta. Preostali oboljeli su djeca školskog uzrasta.

Kada je riječ o ragionu, najveći broj oboljelih registrovan je u Srbiji, gdje je, nažalost, bilo i više smrtnih slučajeva.

Izvor: CdM

Komentariši