PODIJELI

Održane su sjednice radnih tijela u susret 25. toj sjednici Skupštine opštine Pljevlja koja će se održati 19. aprila 2018. godine. Sjednice su 11. 4. 2018. god. održali Odbor za finansije, ekonomiju i razvoj i Odbor za selo i poljoprivredu.

Predlog odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte nije dobio potrebnu većinu članova Odbora za finansije, ekonomiju i razvoj. Odboru su prisustvovala četiri člana Odbora. Dva člana iz reda vladajućih partija glasali su za dok su članovi opozicije bili protiv predloga. Prema riječima Milovana Gogića, predsjednika Odbora opozicioni članovi su smatrali da građani u ovom momentu nisu finansijski spremni da mogu plaćati visoke dažbine. Predlog odluke o davanju saglasnosti za prodaju putničkog motornog vozila JU „Centar za dnevni boravak djece sa smetnjama u razvoju i odraslih lica sa invaliditetom“ Pljevlja jednoglasno je usvojen i upućen Skupštini na dalje razmatranje i usvajanje.

Članovi odbora za razvoj sela i poljoprivrede na sedmoj sjednici razmatrali su samo jednu tačku – Predlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o opštinskim i nekategorisanim putevima. Predlog odluke nije dobio podršku većine članova, jer kako kaže predsjednik Odbora Milko Živković „ da zbog centralizacije vlasti u Crnoj Gori lokalne uprave, pa time i opština Pljevlja trpi, zbog nerazumjevanja problema na lokalnom nivou. Nije logično propisivati uslove korišćenja lokalnih i nekategorisanih puteva od strane centralne vlasti, a obavezu održavanja ostavljati lokalnoj upravi. Postojeći propisi, koje je donijela pljevaljska Skupština, vezana za osovinsko opterećenje na lokalnim i nekategorisanim putevima ne slaže se u potpunosti sa Zakonom koji je donijela Vlada. Smatramo, kaže Živković, da lokalna uprava mora imati ingerenciju u odlučivanju o infrastrukturi koju održava. Ako Vlada hoće da preuzme održavanje seoskih puteva na teritoriji opštine Pljevlja sa zadovoljstvom ćemo im prepustiti, naglašava Živković.

Komentariši