PODIJELI

Sekretarijat za privredu organizuje predavanja za voćare o pravilnom orezivanju voća.

Već duži niz godina, Sekretarijat za privredu, Služba za poljoprivredu, organizuje edukacije za voćare. Održana su brojna predavanja, a inženjeri voćarstva i vinogradarstva pokazivali su na terenu načine pravilnog orezivanja voća. U petak, 13. aprila, u toku prijepodneva, voćari su se sastali na imanju domaćina Jova Vučićevića, na Gukama. Vučićević je na Guke doselio 1976. godine, ima jedan hektar zemlje,a iz ljubavi se bavi i voćarstvom. Ima rodnu čačanku, nešto jabuka, a stabla požeških šljiva mora da ukloni zbog starosti.

Koji su to osnovni ciljevi rezidbe, prisutnima je ukratko ispričao diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva iz Novog Sada Rade Protić, a potom je svima stručno objasnio sve što su ga pitali vezano za orezivanje i uzgoj voća.

Diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva Draženko Radić praktično je na nekoliko stabala šljiva objasnio osnovna pravila koja se primjenjuju tokom orezivanja voća.

Sekretar Sekretarijata za privredu Budimir Bajčetić istakao je da je iz ovogodišnjeg opštinskog agrobudžeta za podršku voćarstvu izdvojeno 45 000 evra, u okviru kojih se organizuju i edukacije za voćare.

Zbog boljeg prenošenja znanja, organizatori su ove godine odlučili da se predavanja i pokazne vježbe održe na više mjesta i sa manjim grupama. Poslije Guka, u toku poslijepodneva, diplomirani inženjeri bili su u Ilinom Brdu i Rudnici, a u subotu, 14. aprila družiće se sa voćarima iz Boljanića.

Komentariši