PODIJELI

Građani Crne Gore biraće sjutra novog šefa države, a pravo odlučivanja imaće 532.399 građana. Uoči izbora, u ponoć je počela predizborna tišina.

Crna Gora predsjednika bira treći put od obnove nezavisnosti 2006. godine, dok su ovo sedmi predsjednički izbori od uvođenja višestranačkog sistema 1990. godine.

Birališta će biti otvorena u sedam, a zatvorena u 20 sati, a do sada je akreditovano više od 1.000 posmatrača.

Građani će petogodišnji mandat povjeriti jednom od sedam kandidata, a u predsjedničku trku su ušli lider Prave Crne Gore, Marko Milačić, kandidat većeg dijela opozicije – Mladen Bojanić, te predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač. Na izbornom listiću su i Vasilije Miličković u ime Partije penzionera, invalida i restitucije Crne Gore, Dobrilo Dedeić ispred Srpske koalicije, Draginja Vuksanović, kao kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović .

Pravo glasa na sjutrašnjim izborima, u odnosu na iz 2013. godine, ima 20.994 birača više. Podsjećamo, na izborima za predsjednika Crne Gore 7. aprila 2013, godine glasačko pravo imalo je 511.405 birača.

U odnosu na parlamentarne izbore održane u oktobru 2016. godine, na predsjedničkim izborima je oko 4.000 birača više, a najviše građana s pravom glasa je u Podgorici, a najmanje u Šavniku.

Zakon o izboru predsjednika Crne Gore predviđa da je za šefa države izabran onaj kandidat koji je u prvom krugu dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali.

U slučaju da nijedan kandidat ne dobije potrebnu podršku, izbori se ponavljaju za dvije sedmice, a u drugom krugu učestvuju ona dva kandidata koja su osvojila najveći broj glasova.

Pobjednik drugog kruga predsjedničkih izbora je onaj kandidat koji je dobio veći broj glasova.

Funkciju predsjednika Crne Gore do sada su obavljali Momir Bulatović, Milo Đukanović i odlazeći šef crnogorske države, Filip Vujanović.

Izvor: RTCG

Komentariši