PODIJELI
Nijedan pravni akt ne propisuje kada se, nakon izbora, održava inauguracija novog predsjednika Crne Gore. S obzirom na to da mandat dosadašnjeg predsjednika Filipa Vujanovića ističe 20. maja, očekivano je da upravo tog datuma bude inaugurisan novoizabrani šef države Milo Đukanović.Praksa do sada bila je da novoizabrani predsjednik polaže zakletvu pred poslanicima na dan kada ističe mandat njegovom prethodniku. Vujanović je i 2008. i 2013. godine bio inaugurisan 20. maja.

“Istoga dana kada je isticao mandat predsjedniku države održavala se Skupština na Cetinju i novi predsjednik polagao zakletvu, kako ne bi bilo “praznog hoda. Očekivano je da tako bude i ove godine, iako je 20. maj nedjelja. Ako bi se prolongiralo nekoliko dana zbog praznika koji slijedi 21. maja, ušli bismo u rizik da nemamo predsjednika države”, kaže izvor Pobjede iz Skupštine.

Inauguracija je ceremonija preuzimanja dužnosti novog predsjednika države.

Šef države, po Ustavu, počinje funkciju polaganjem zakletve pred poslanicima.

Tekst zakletve glasi: “Zaklinjem se svojom čašću da ću dužnost predsjednika Crne Gore obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih građana naše domovine. Kao predsjednik države posvetiću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava”.

Nakon polaganja zakletve slijedi svečani dio, odnosno novi predsjednik organizuje koktel ili prijem za zvanice.

Izvor: Pobjeda

Komentariši