PODIJELI

Upis u prvi razred osnovne škole počeće sjutra. Upisuju se djeca rođena 2012. godine, ona koja navršavaju šest godina u ovoj kalendarskoj godini. Novina u ovoj godini je teritorijalni princip.

Kako napominju iz Ministarstva prosvjete, upis po teritorijalnom principu znači da će se za svaku školu odrediti pripadajuća naselja ili ulice.

“Te spiskove škole imaju obavezu da istaknu na vidnim mjestima, ali i na svojim sajtovima. Svrha teritorijalnog principa je prije svega da se djeci koja žive u blizini škole omogući upis u tu ustanovu”, kazali su iz ministarstva.

Procedura upisa biće realizovana kao i prethodnih godina, u tri koraka.

“Zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i na kraju razgovor djeteta sa pedagogom ili psihologom škole”, navodi se u saopštenju.

Usled početka primjene teritorijalnog principa, dodaju iz ministarstva, jedan dio roditelja ili staratelja će biti dužan dostaviti i potvrdu o prebivalištu.

“Potvrdu o prebivalištu moraju pribaviti oni roditelji/staratelji koji do sad nijesu prijavili promjenu prebivališta (adrese stanovanja) Ministarstvu unutrašnjih poslova, kako bi dijete mogli upisati u školu koja pripada njihovom trenutnom mjestu prebivališta. Takođe, potvrdu o prebivalištu moraju pribaviti i oni roditelji/staratelji koji su nakon februara 2018. mijenjali adresu stanovanja, nezavisno od toga jesu li tu promjenu prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova ili ne”, ističu iz ministarstva.

Kako su pojasnili, ukoliko eventualno ima mjesta, škola može upisati i djecu koja nijesu iz pripadajućih naselja. U tim slučajevima prednost imaju učenici iz porodica čija starija djeca već pohađaju tu školu.

“Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu godinu, na predlog komisije ili roditelja, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu. Djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina života, na predlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis. Škola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: mondo

Komentariši