PODIJELI

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kao značajnog datuma koji je organizacija UNESCO ustanovila na svojoj konferenciji u Parizu 1995. godine, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ će prirediti književno veče 24. aprila, u svečanoj sali Gimnazije „Tanasije Pejatović“, sa početkom u 20 časova.

Književno veče posvećeno je dodjeli nagrade „Dušan Grbović“, za najbolji poetski rad mladih stvaralaca sa sjevera Crne Gore. I kao što se ovim praznikom želi odati priznanje piscima i knjigama, kao i zaštititi intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava, tako i naša Biblioteka, ustanovljenjem jedne ovakve nagrade daje podršku i podstrek mladim stvaraocima u njihovim sadašnjim i budućim književnim ostvarenjima – kazala je Đina Bajčeta, direktorica Narodne biblioteke “Stevan Samardžić”.

Gosti ovog, za nas značajnog kulturnog događaja, biće pjesnik Đorđe Šćepović i akademski glumac Petar Novaković.

Đorđe Šćepović je mladi pjesnik, rođen 1983. godine u Podgorici, gdje živi i radi. Objavio je knjige poezije: Provincije spasa, Molitva za Judu, Раr riječi o strahu, Apostol iz bloka A, Triput reci metropola i nahrani ptice slovima i zbirku poezije Prije objave. Laureat je Pivskih večeri poezije 2004. i Festivala jugoslovenske poezije mladih u Vrbasu 2005. Zastupljen u više književnih zbornika i časopisa. Član je Udruženja književnika Crne Gore.

Nagradu „Dušan Grbović“ Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ ove godine dodijeljuje drugi put. 28. aprila 2016. godine nagrada je dodijeljena prvi put, dok je u 2017. godini  dodjeljena  književna nagrada „Svitanje“ za najbolji prozni rad.

Na Konkurs za dodjelu nagrade “Dušan Grbović“, koji je Biblioteka raspisala početkom februara, pristiglo je oko 150 radova, iz svih gradova sa sjevera Crne Gore.

Na sjednici Žirija za dodjelu Nagrade, održanoj 16.04.2018. godine, donešena je odluka o ovogodišnjim dobitnicima. Stručni žiri u sastavu Nevena Jelovac, Snežana Grujičić, Sofija Jelovac, Alem Kadić i Zoran Raonić, imali su i ovaj put zahtjevan i odgovoran posao. Nagrada „Dušan Grbović“ dodijeljena je sledećim učesnicima: Vukašinu Tanjeviću, za osvojeno prvo mjesto, sa pjesmom „Epitaf“; Jeleni Vuković, drugoplasiranoj, sa pjesmom „Biti pjesma“; Jakovu Janjuševiću i Matiji Vranešu, koji su sa pjesmama „Ogledalo“ i „Nada“, podijelili treće mjesto. Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Biblioteke.

Ovom prilikom pozivam našu vjernu čitalačku publiku i sve zainteresovane građane da dođu na književno veče, da nam se pridruže i da zajedno proslavimo naše mlade laureate.

Komentariši