PODIJELI

Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kao značajnog datuma koji je organizacija UNESCO ustanovila na svojoj konferenciji u Parizu 1995. godine, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ priredila je književno veče 24. aprila, u svečanoj sali Gimnazije „Tanasije Pejatović“. Književno veče posvećeno je dodjeli nagrade „Dušan Grbović“, za najbolji poetski rad mladih stvaralaca sa sjevera Crne Gore.

Prvo mjesto osvojio je Vukašin Tanjević sa pjesmom „Epitaf“;  drugo Jelena Vuković  sa pjesmom „Biti pjesma“ dok su treće mjesto podjelili Jakov Janjušević i Matija Vraneš, sa pjesmama „Ogledalo“ i „Nada“. Gosti ovog značajnog kulturnog događaja, bili su pjesnik Đorđe Šćepović i akademski glumac Petar Novaković. Đorđe Šćepović je izrazio zadovoljstvo što je veče posvećeno mladim autorima jer i sam zna koliko je važno nekom ko je na početku spisateljske karijere kad neko čuje ili pročita to što je napisao i u šta je ugradio sebe.

Član žirija Nevena Jelovac govorila je o radovima koji su joj se dopali i koji su ušli izbor. Napomenula je i da su neki mladi pjesnici kroz svoje radove pokušali da ostvare ono krležijansko da budu odraz vremena.

Nagrada “Dušan Grbović” sastoji se od diplome, knjige Dušana Grbovića i novčane nagrade. Vukašin Tanjević, Jelena Vuković i Jakov Janjušević zbog obaveza nisu prisustvovali uručenju nagrada, ali su nagrade uručene njihovim predstavnicima. Matiji Vranešu nije ovo prva nagrada na konkursima Narodne biblioteke “Stevan Samardžić”. Dobio je  2011. i 2014. Godine nagradu “Svitanje” a ovo je prvi put da dobije nagradu “Dušan Grbović”.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Biblioteke.

Komentariši