PODIJELI

Vlada Crne Gore opredijelila je iz budžetskih rezervi 200 hiljada eura za pošumljavanje površina koje su degradirane šumskim požarima prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, na osnovu čijeg predloga su sredstva i dodijeljena.

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja opredijelila iz budžetskih rezervi 200 hiljada eura, s ciljem da se izvrši interventna sanacija onih opožarenih površina za koje je bila neophodna hitna reakcija. Aktivnosti na pošumljavanju započete su krajem marta. Na lokalitetu Ljubotinj, na području Prestonice Cetinje, pošumljavanje je završeno na površini od 20 hektara – navodi se u saopštenju pi-ar službe Ministarstva.

Dodaje se da su u toku radovi u područnim jedinicama Podgorica, Danilovgrad, Nikšić i Pljevlja, gdje su sniježne padavine krajem marta odložile početak radova za april.

Podsjećamo da je tokom jula i avgusta 2017. godine u državnim šumama registrovano 115 šumskih požara, dok je u šumama u privatnom vlasništvu evidentirano 39 požara. Najveće opožarene površine nalaze se u primorskom dijelu Crne Gore, dok su značajne evidentirane na prostoru Nikšića, Danilovgrada i Pljevalja – navodi se u saopštenju.
Dodali su da je procijenjena opožarena drvna masa iznosila je 96.309.13 metara kubnih, a takođe, evidentirano je da je uništeno 267.500 komada sadnica pošumljenih tokom 2015. i 2016. godine (mlade šumske kulture).

Zbog ovih požara značajan dio šumskih površina, naročito u južnom i središnjem dijelu Crne Gore, ugrožen je od degradacije u mjeri da je izvjesno da se prirodnim podmlađivanjem ne može izvršiti njihova obnova. Stoga je pošumljavanje bilo neophodno radi očuvanja šuma na tim površinama, zaštite zemljišta od erozije i sprečavanja degradacionih procesa – piše u saopštenju. Dodali su da je procijenjeno da je neophodno pošumljavanje na površini od 137 hektara.

Predviđena je sadnja 370.655 sadnica četinarskih vrsta drveća, crnog i bijelog bora i smrče. Dalji radovi na sanaciji biće nastavljeni kroz jesenju sadnju, u sklopu redovnih aktivnosti na pošumljavanju, za šta su sredstva obezbijeđena Programom gazdovanja šumama za 2018. godinu – navodi se u saopštenju.

Izvor: Dan

Komentariši