PODIJELI

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) izdao je informator Kuda nakon osnovne škole koji polumaturantima i njihovim roditeljima nudi pomoć u pravilnom izboru prvog zanimanja.

Kako je saopšteno iz Zavoda, vodič je štampan u 8 hiljada primjeraka i biće distribuiran svim osnovnim školama na području Crne Gore.

Publikaciju, na konferenciji za novinare, danas su predstavile savjetnice za profesionalno informisanje Jevrosima Pejović i Sanja Nedović i predstavnica Centra za stručno obrazovanje, Sandra Brkanović.

“Informator sadrži savjete koji mogu biti korisni pri pravilnom izboru srednje škole, presjek najčešćih grešaka koje mlade mogu navesti na pogrešan izbor zanimanja, informacije o svijetu rada i preduzetništvu i kratak opis zanimanja”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, u Informatoru se nalazi i kutak za roditelje sa savjetima za profesionalno usmjeravanje.

“U posebnom poglavlju su informacije o svim srednjim školama u Crnoj Gori i u njima zastupljenim obrazovnim profilima”, dodaje se u saopštenju.

Iz Zavoda su kazali da izbor srednje škole ne bi trebalo da predstavlja samo nastavak obrazovanja, već školovanje za zanimanje i sticanje znanja primjenljivih u praksi, koja će pomoći mladoj osobi da se lakše uključi na tržište rada.

“Bez obzira koju srednju školu izaberu važno je da u školovanja grade i stiču dodatna znanja i vještine, kao što su preduzetničke i komunikacijske, vještine liderstva, znanja stranih jezika i standardnih računarskih programa iz oblasti rada za koje se odluče”, objasnili su iz Zavoda.

Navodi se da je kroz vodič Zavod mladim ljudima sabrao na jedno mjesto sistematičan i relevantan izvor informisanja za donošenje što pravilnije odluke o izboru zanimanja.

“Nacionalna služba zapošljavanja permanentno unapređuje usluge profesionalne orijentacije, kako bi se stvarali uslovi za kvalitetno karijerno savjetovanje koje bi odgovorilo potrebama tržišta”, kaže se u saopštenju.

Iz Zavoda su dodali da će učenici, roditelji i svi zainteresovani, moći da dobiju primjerak Informatora u biroima rada i Centrima za informisanje i profesionalno savjetovanje, a nalazi se i u elektronskoj verziji na sajtu ZZZCG.

Oni su podsjetili da ove godine oko 7,4 hiljade učenika završava osnovno obrazovanje.

Izvor: CdM

Komentariši