PODIJELI

Према званичним подацима, дуг пљеваљске локалне управе тренутно износи око 20 милиона евра, а настао је у периоду 2006-2011. године када је на челу Општине био предсједник из редова ДПС-а. Стварни дугови, надмашују ову бројку јер нису обухваћена међусобна дуговања између Општине и локалних предузећа и установа и дуговања према бројним извођачима радова у протеклом четворогодишњем периоду. Било како било заслугом ДПС-а Пљевља су давно банкротирала.

Настојања локалне власти у периоду 2011-2014. године да ситуацију колико толико поправи остала су без успјеха, али је тадашња локална власт подигла двије тужбе по којима спорови ни до данас нису завршени, а чије рјешење би могло анулирати укупан садашњи дуг Општине. Ради се о тужби општине Пљевља против Рудника угља због непоштовања уговора о накнади за комунално опремање земљишта у износу од око пет милиона и тужби против ЕПЦГ због нелегалне градње на депонији пепела и шљаке „Маљевац“ у износу од 15 милиона евра. Иако сви докази и чињенице говоре у прилог општини Пљевља ови спорови нису ријешени за претходних пет-шест година. Очигледно да „снага сјевера“ оличена у Руднику угља и ЕПЦГ и њихових власника надмашује снагу права и правде на уштрб Пљевљака и њихових животних интереса.

Коалиција „Да Пљевљима сване – сложно и искрено напријед“ у рјешавању ових питања, уз помоћ еминентних правних савјетника и адвоката, види кључ за елиминисање огромног задужења Општине. Уз додатно ангажовање најбољих кадрова локалне управе, без обзира на партијску припадност, успјећемо да се изборимо против неправде и стабилизоваћемо општинске финансије. На исти начин наплатићемо и оно што Општини дугује „Вектра Брковић“, а упорним и транспарентним залагањем тражићемо ревизију свих постојећих концесионих уговора који су на штету Пљевљака као што су уговор о концесији на шуме и уговор о концесији на експлоатацију руде олова и цинка. Уз доношење Одлуке о увођењу еколошке таксе загађивачима, бићемо у прилици да планирамо и развојни буџет Општине у којој ситуацији ћемо се лако договорити са грађанима Пљеваља шта су годишњи приоритети.

Чврсто, одлучно и са непобитним арументима стаћемо пред лице јавности и пред државне органе и тражити оно што је Пљевљацима неправедно и супротно законима ускраћено. Једино слогом и искреним залагањем за свој град Пљевљаци могу закорачити напријед, све остало је тапкање у мјесту или враћање уназад, а назад немамо куд.

Вријеме је „Да Пљевљима сване“!

Прес служба

Коалиције НСД-СНПЦГ-ПзП „Да Пљевљима сване- сложно и искрено напријед“.

Komentariši