PODIJELI

Kinesko Ministarstvo trgovine će najkasnije do kraja maja ili početka juna verifikovati studiju izvodljivosti Mosta na Đurđevića Tari, za čiju rekonstrukciju je vlada te zemlje crnogorskim kolegama donirala preko 2,65 miliona eura.

Most na Đurđevića Tari, čija rekonstrukcija će biti finansirana donacijom kineske Vlade, biće još jedan most prijateljstva i saradnje u tradicionalno dobrim odnosima Kine i Crne Gore.

Vlada Crne Gore i Kine su 13. maja prošle godine potpisale Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji kojim je Vlada NR Kine potvrdila da će opredijeliti prethodnu bespovratnu pomoć u iznosu od 20 miliona juana za projekat rekonstrukcije Mosta na Đurđevića Tari. Shodno tom Sporazumu, dvije strane su 20. oktobra 2017. godine razmjenile pisma o namjerama, kojima su definisane obaveze u vezi sa izradom studije izvodljivosti projekta, čiji su troškovi izrade 940.000 juana.

Od 3. do 22. decembra prošle godine u Crnoj Gori je boravio ekspertski tim Ministarstva trgovine Kine i kompanije China Communications Construction Company (CCCC), sa ciljem ispitivanja terena područja oko Mosta, snimanja terena i Mosta, utvrđivanja stanja i oštećenja i prikupljanja svih neophodnih informacija i podataka potrebnih za izradu studije izvodljivosti projekta rekonstrukcije.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je izdalo Urbanističko tehničke uslove za rekonstrukciju Mosta.

“Izdati su i Saobraćajno-tehnički uslovi za izradu projektne dokumentacije, mišljenje o potrebi sprovođenja postupka procjene uticaja na životnu sredinu i preporuka Uprave za zaštitu kulturnih dobara da se svi radovi planiraju na “način kojim neće biti narušene prepoznate kulturne vrijednosti Mosta“, imajući u vidu da je u toku postupak utvrđivanja statusa kulturno dobro “Most na Đurđevića Tari“, navodi se u informaciji.

Kompanija CCCC je studiju izvodljivosti krajem februara ove godine predala Ministarstvu trgovine Kine, na uvid i odobrenje.

“U komunikaciji sa Ambasadom Kine u Crnoj Gori, Kabinet potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem je obaviješten da će studija izvodljivosti biti verifikovana od strane Ministarstva trgovine Kine najkasnije do kraja maja ili početkom juna 2018. godine i istovremeno je informisan da bespovratna sredstva u iznosu od 20 miliona juana, po osnovu Sporazuma od 13. maja 2017. godine, neće biti dovoljna za realizaciju projekta”, ističe se u informaciji.

Kineska strana je predložila da se za projekat opredjele dodatna bespovratna sredstva u iznosu od 20 miliona juana, a Ambasada Kine je ovlašćena da sa Vladom Crne Gore, u cilju ubrzavanja sprovođenja neophodnih procedura za realizaciju donacije, što skorije potpiše novi Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji.

“Eventualna bespovratna sredstva koja neće biti utrošena za projekat rekonstrukcije Mosta na Đurđevića Tari, mogu biti korišćenja za druge projekte. O konkretizaciji tih projekata obje strane će naknadno zaključiti odgovarajući sporazum”, navodi se u informaciji.

Sporazumom je određeno i da će Državna razvojna banka Kine i institucija koju odredi Vlada Crne Gore međusobno otvoriti beskamatni i bestroškovni račun pod imenom druge strane.

“Prilikom korišćenja donacije primjenjivaće se pravila Kineske razvojne banke”, navodi se u informaciji.

Izvor: CdM

Komentariši