PODIJELI

Tema od životnog značaja za stanovnike Pljevalja je kvalitet vazduha. Prestankom grejne sezone kvalitet vazduha je uvijek značajno bolji i kreće se u okviru dozvoljenih vrijednosti.

Rezultati mjerenja za proteklu nedjelju pokazuju znatno povećanju vrijednost pm 10 čestica 29. aprila kada je koncentracija bila 280 mikrograma po metru kubnom što je pet puta iznad dozvoljenih vrijednosti. Nakon toga vrijednosti pm 10 čestica su bile u okviru dozvoljenih vrijednosti do srijede 2. maja kada je izmjerena vrijednost od 115 mikrograma po metru kubnom što je dva puta više od dozvoljenih vrijednosti.

U oba slučaja riječ je o visokim satnim koncentracijama koje su  se brzo vratile u okvire dozvoljenih vrijednosti od 50 mikrograma po metru kubnom. U posmatranom periodu vrijednosti sumpordioksida su bile u okvirima dozvoljenih vrijednosti bez incidentnih situacija. Kada se ovi rezultati uporede sa prethodnim godinama vidi se da prestanak grejne sezone značajno doprinosi prihvatljivom kvalitetu vazduha u Pljevljima. Prethodnih godina tokom maja svega po jedan ili dva dana u maju kvalitet vazduha nije bio zadovoljavajući.

Komentariši