PODIJELI

Crveni krst Crne Gore 8. maja obilježava Svjetski dan Crvenog krsta. Toga dana počinje i Nedjelja Crvenog krsta, koja traje do 15. maja, a tokom koje će opštinske organizacije Crvenog krsta širom Crne Gore organizovati brojne događaje.

Svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca se održava na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, Anri Dinana.

Iz Crvenog krsta Crne gore saopšteno je da se na svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca želi pokzati snaga globalne mreže koja okuplja oko 14 miliona volontera širom svijeta, kroz temu „Svuda za svakoga“ i pod-temu “Podijeli osmjeh”.

Ove godine cilj Crvenog krsta je da prošire razumijevanje javnosti o Međunarodnom pokretu Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca kroz naglašavanja raznolikosti njihovog rada i univerzalnosti u pristupu.

Šaljemo jednostavan poziv na akciju dijeljenjem univerzalnog simbola – osmjeha. Osmjeh je simbol sreće, zadovoljstva… Za volontere, osmjeh znači da je posao dobro urađen. Za nekog pogođenog krizom, to može značiti da je neko spreman i voljan da im pomogne. Želimo da iskoristimo snagu ovog simbola da bismo proslavili posvećenost i uticaj Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca i njihovih volontera i zaposlenih”, navodi se u saopštenju Crvenog krsta.

Milioni zaposlenih i volontera Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca širom svijeta obuhvate više od 150 miliona ljudi svake godine raznolikim i inovativnim spektrom usluga. U Crnoj Gori, preko 2000 volontera i zaposlenih godišnje na razne načine pruže pomoć i podršku za preko 15000 ljudi, gradeći jače zajednice kroz širenje znanja o Crvenom krstu i promociju humanih vrijednosti, zdravstvene i socijalne djelatnosti, djelovanje u nesrećama, rad sa podmlatkom i omladinom, službu traženja, međunarodnu saradnju.

U okviru Nedjelje Crvenog krsta će širom Crne Gore biti realizovane raznolike aktivnosti, kako bi se građanima približila humanitarna misija i oni bili pozvani da se uključe u njeno ispunjavanje.

U toku je održavanje Akcije solidarnost na djelu – prikupljanje pomoći u hrani i higijenskim artiklima za socijalno ugrožene porodice u prodajnim objektima Voli, Laković, Idea i Domaća trgovina.

Dodjela priznanja Ministarstva zdravlja najboljima u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini, povodom Dana dobrovoljnih davalaca krvi (11. maja), će biti održana 10. maja, a akcija davanja krvi 11. maja.

Tokom Nedjelje Crvenog krsta širom Crne Gore biće organizovana predavanja i radionice o Crvenom krstu, principima, istorijatu, volonterizmu…; akcije dobrovoljnog davanja krvi; takmičenja u pružanju prve pomoći; posjete i druženja sa korisnicima programa – starijima, Romima, azilantima, beskućnicima…

Tradicionalno, sve bebe rođene u Nedjelji Crvenog krsta, od 8. do 15. maja, dobiće bebi-paketiće.

Crveni krst Crne Gore će na Svjetski dan Crvenog krsta, 8. maj, organizovati Dan otvorenih vrata.

Komentariši