PODIJELI

Epidemiološka situacija kada je riječ o HIV/AIDS-u u Crnoj Gori je stabilna, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović na ministarskom sastanku Jugoistočne Evrope ’’Održivi odgovor za HIV i tuberkulozu’’, održanom u Skoplju, ističući da je u periodu od 1989. do 2016. godine registrovano 228 osoba sa HIV pozitivnim statusom u našoj zemlji.

Iz Ministarstva zdravlja su saopštili da je Hrapović posebno naglasio da je stopa novoinficiranih od HIV-a relativno niska i stabilna, te da je stopa sa AIDS dijagnozom takođe niska, sa manjim fluktuacijama u 2015. godini.

Hrapović je rekao da su, u velikoj mjeri, ti pozitivni rezultati ishod velike i dugogodišnje podrške i zajedničkog rada sa Globalnim fondom, koji je, za potrebe uspostavljanja i implementacije programa kontrole HIV-a i tuberkoloze u Crnoj Gori, obezbijedio 10.6 miliona dolara.

Izazovi sa kojima se suočavaju zemlje regiona, kada je u pitanju HIV, su u velikoj mjeri slični, a Hrapović je upoznao kolege sa tim koje je korake preduzela naša zemlja u prevazilaženju nekih od njih.

U Ministarstvu ističu da je, s obzirom na to da održivo finansiranje HIV preventivnih servisa predstavlja kritičnu kariku sveobuhvatnog odgovora na HIV u zemlji, u cilju trajnog i održivog rješenja pružanja HIV preventivnih servisa visoko rizičnim osobama, sa nevladinim organizacijama ugovoreno kroz projekte 100.000 eura za tu vrstu aktivnosti.

Hrapović je održao niz sastanaka sa predstavnicima ministarstava iz regiona, gdje se razgovaralo o iznalaženju modaliteta za kreiranje odgovora na zarazna oboljenja, kroz rad na prevenciji i jačanju zdravstvenih sistema.

Ministarskom sastanku prisustvovao je i sekretar ministarstva, Nikola Antović, predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za HIV/AIDS.

Izvor: CdM

Komentariši