PODIJELI

Potpredsjednik Vlade za finansijski sistem i ekonomsku politiku Milutin Simović poručio je poslovnoj zajednici i stranim investitorima da dosadašnji rezultati Vlade daju pravo za ocjenu da će crnogorska ekonomija i narednih godina nastaviti dinamičan rast i da će povećanje BDP-a biti iznad planiranog.

“U protekloj godini obezbijedili smo dugoročnu stabilnost javnih finansija, odgovornim i odlučnim sprovođenjem mjera fiskalne konsolidacije, pažljivo vodeći računa da očuvamo razvojnu komponentu. Zahvaljujući takvoj, pažljivo kreiranoj i sprovedenoj ekonomskoj politici, ostvarili smo rast BDP-a od 4,4% – među najvećim u Evropi i stvorili uslove za ubrzanu realizaciju kapitalnih razvojnih projekata“ – rekao je potpredsjdnik Vlade otvarajući večeras u Budvi ovogodišnji Festival investicija i nekretnina (FREI – Festival of Real Estate Investments).

Potpredsjednik Simović je podsjetio da je prošlogodišnju manifestaciju otvorio najavom skorog članstva naše zemlje u NATO-u uz ocjenu da je to najbolji globalni bezbjednosni okvir i istovremeno neophodan uslov i garancija stabilnog ekonomskog rasta i razvoja i novo ohrabrenje za sve investitore. Dodao je da je najavio i uspješan nastavak evropskih integracija i dalje unapređenje poslovnog ambijenta i da je sve tri najave Vlada uspješno realizovala.

“Koliko smo uspjeli u tome, najbolje govore brojni međunarodni izvještaji: Prema najnovijem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja (Doing Business 2018), Crna Gora je napredovala devet mjesta i zauzela 42. mjesto. Prema Indeksu ekonomskih sloboda koji je ove godine objavila Heritidž fondacija, u odnosu na prethodnu godinu napredovali smo 15 mjesta i zauzeli 68 poziciju. Napredak su prepoznale i agencije za procjenu kreditnog rejtinga koje su unaprijedile poziciju Crne Gore. Ovakve ohrabrujuće ocjene, rezultat su i partnerskog odnosa koji Vlada pažljivo gradi sa poslovnom zajednicom, kroz kontinuiranu, otvorenu i konstruktivnu komunikaciju sa preduzetnicima, investitorima i njihovim udruženjima”, rekao je potpredsjednik Simović.

Rekordna sezona

Govoreći o dosadašnjem učinku Vlade vicepremijer zadužen za ekonomsku politku podsjetio i na rekordne rezultate prošlogodišnje turističke sezone i dodao da je ohrabren najavama i očekivanjima od ove sezone.

“Potvrda našeg optimizma je i izvještaj Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTTC) za 2018. godinu, u kome je Crna Gora pozicionirana kao jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija na svijetu, a svjetski mediji u brojnim komentarima ovoga izvještaja, dodali su kako je ‘ova mala balkanska zemlja i idealna destinacija za kupovinu nekretnina’. Takođe, Crna Gora je zauzela peto mjesto na listi za 2017/2018. godinu, TOP 20 turističkih lokacija budućnosti, specijalizovanog odjeljenja Fajnenšial Tajmsa (FINANCIAL TIMES-a) za strane direktne investicije, što predstavlja jasnu poruku investitorima o potencijalu za realizaciju najzahtjevnijih projekata u oblasti turizma”, ocijenio je potpredsjednik Vlade.

Unapređenje poslovnog ambijenta

Zaključujući obraćanje poslovnoj zajednici i investitorima potpredsjednik Vlade  je poručio da će Vlada nastaviti posvećeno da radi na realizaciji politika koje će obezbijediti ostvarivanje ekonomskog razvoja, razvoj preduzetništva i dalje unapređenje poslovnog ambijenta.

Festival investicija i nekretnina – FREI je značajan regionalni skup koji se tradicionalno održava svake godine u Budvi.

Kroz raznovrstan program u različitim izložbenim i prezentaciono-raspravnim formama, FREI analizira aktuelni investicioni trenutak u Crnoj Gori i u zemljama regiona i prepoznaje svjetske trendove i daje projekcije budućih dešavanja u sektoru nekretnina i investicija.

Na skupu učestvuju investitori, kompanije iz oblasti nekretnina, predstavnici državnih organa, infrastrukturnih preduzeća, predstavnici međunarodnih institucija i stručnjaci iz oblasti prostornog planiranja i razvoja, infrastruktue, arhitekte, bankarestva…

Izvor: CdM

 

Komentariši