PODIJELI

Predlog izmjene Zakona o sprečavanju korupcije Skupština je proslijedila na mišljenje Vladi, koja će o tome vjerovatno konsultovati Evropsku komisiju (EK), saopštila je poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Marta Šćepanović.

Ona je sa poslanicima te stranke, Daliborkom Pejović, Petrom Ivanovićem i Momčilom Martinovićem ranije Skupštini podnijela Predlog izmjene zakona o sprečavanju korupcije u dijelu koji se odnosi na odbornike.

Oni traže da se ukine odredba zakona koja onemogućava odbornicima da obavljaju javne funkcije, odnosno da se iz člana 12 stav dva izbriše riječ „odbornik“.

U članu 12 važećeg zakona navodi se da javni funkcioner ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta javnog preduzeća, ustanove ili drugog pravnog lica.

Izuzetno, javni funkcioner, osim predsjednik Crne Gore, poslanik, odbornik, član Vlade, sudija Ustavnog suda, sudija, rukovodilac državnog tužilaštva, državni tužilac, specijalni tužilac za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina i zamjenik specijalnog tužioca, može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa javnog preduzeća, ustanove ili drugog pravnog lica u jednom javnom preduzeću, ustanovi ili drugom pravnom licu u kojima je država, odnosno opština vlasnik.

Javni funkcioner koji obavlja poslove u državnoj upravi i organima lokalne uprave ne može obavljati funkciju poslanika i odbornika.

Ukoliko Skupštini prihvati predloženo, to će značiti da odbornici, pored te funkcije, mogu obavljati najviše još jednu funkciju u javnim preduzećima i ustanovama čiji je osnivač ili vlasnik opština, kako ne bi bili u konfliktu interesa.

Dakle, odbornici bi tako nesmetano mogli biti i direktori, što je do sada bilo u suprotnosti sa zakonom.

Izvor: Pobjeda

Komentariši