PODIJELI

“Iz Crne Gore poginulo je blizu 40 hiljada, a iz naše Opštine blizu 2,5 hiljade. Svi oni zaslužuju naš nezaborav…”, rekao je Despotović.

Povodom 9. maja Dana pobjede nad fašizmom predstavnici pljevaljskih boračkih organizacija, političkih partija i građana položili cvijeće na spomenik palim borcima na Stražici.

Prisutnima se obratio Vidoje Despotović predsjendik pljevaljske organizacije boraca NORa, koji je istakao da ove godine obilježavamo 73 godine od pobjede nad fašizmom.

„Stalo se na put fašizmu kao zlu na čelu sa Hitlerom. U ovom ratu učestvovala je 61 država sa preko dvije milijarde i sto miliona stanovnika. Borbe su vođene na teritoriji 40 država. U ratu su prvo pokorene male zemlje a onda i sve zemlje Evrope. Sovjetski savez je napadnut 21. Juna 1941 godine. U okupiranim zemljama poput naše pridružile su se fašističkim osvajačima kvislinške snage i zajedno sa okupatorom učestvovale u borbama protiv naroda i ubijanju naroda. To narod ne zaboravalja. U tom borbama od 1939 do 1945 poginulo je oko 70 miliona građana među kojima 31 milion vojnika sa oružjem u ruci. Među njima je 1,7 miliona Jugoslovena. Iz Crne Gore poginulo je blizu 40 hiljada, a iz naše Opštine blizu 2,5 hiljade. Svi oni zaslužuju naš nezaborav, naše pamćenje i čuvamo vrijednosti za koje su se borili. Nažalost to radimo u uslovima kada su te vrijednosti od izvjesnih snaga napadnute, i svaki dan izraženije“, rekao je Despotović.

Izvor: Vijesti

Komentariši