PODIJELI

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su u srijedu, 9. maja objasnili zainteresovanim Pljevljacima procedure sprovođenja IPARD javnog poziva za podršku preradi. Ministarstvo je 13. aprila raspisalo Prvi Javni poziv za mjeru 3 IPARD II programa, a aplikacije će se primati od 16. Maja do 16. Jula. Tim povodom, Danka Perović nam je rekla da kroz ovaj poziv zainteresovani aplikanti mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 40.000 evra do 1.500.000 evra dok podrška iznosi do 50% prihvatljivih troškova. Dodatna sredstva podrške od 10% mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada. Podrška se dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija.

Perović je istakla da zainteresovani kroz ovaj javni poziv mogu dobiti podršku za investicije u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje objekata za prijem i preradu proizvoda, nabavku opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na proizvodnoj jedinici, investicije u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda.

Predstavnici Ministarstva podsjetili su prisutne da korisnici IPARD javnog poziva za preradu mogu biti pravna lica (mikro, mala i srednja) preduzeća, kao i kooperative. U skladu sa kriterijumima, korisnici mogu biti i velika preduzeća. Podrška se dodjeljuje za preradu poljoprivrednih i ribljih proizvoda, za koje su postavljeni i specifični kriterijumi, odnosno uslovi koje potencijalni korisnici podrške moraju da zadovolje da bi ostvarili podršku kroz ovaj javni poziv.

Svi potrebni obrasci vezani za apliciranje na projekat mogu preuzeti sa internet stranica Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i internet stranice koja je uspostavljena posebno za IPARD program – www.ipard.gov.me. Obrasci se mogu preuzeti i u kancelarijama Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

Komentariši