PODIJELI

Izložbu pod nazivom „Palestina, simbol i boja“ će u petak 11. maja 2018. godine u 19 sati u izložbenom prostoru u glavnom holu Sportske dvorane „Ada“ otvoriti njegova ekselencija Rabi Alhantouli ambasador države Palestine i predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić.

Ambasada države Palestine u Crnoj Gori u saradnji sa Umjetničkom galerijom „Vitomir Srbljanović“ organizuje izložbu slika „Palestina, simbol i boja“ palestinske umjetnice Rime Almozajen. Rima Almozajen rođena je 1977. godine. Predaje na Univerzitetu Arafat u Gazi i na Univerzitetu Helvan u Kairu. Naučnica, ali i umjetnica, magistarskom tezom ispitala je upotrebu drevnih kanitskih sibola u savremenoj palestinskoj vizuelnoj umjetnosti, a njene slike su bile predmet više samostalnih izložbi. Od 2011. godine njene umjetničke aktivnosti koncentrisane su u Italiji, gdje se fokusira na performanse i filmsku i video umjetnost.

Izložba „Palestina, simbol i boja“ fokusirana je na nasleđe i tradiciju Palestine, približavajući oku posmatrača neke elemente iz novije, kao i neke iz starije istorije Palestine, poput tradicije drevne palestinske Kananit civilizacije u kojoj je veoma cijenjena ljubičasta boja. Umjetnica Rima Almozajen kroz sopstvenu prizmu dočarava razne elemente palestinskog nasleđa, definišući svoj rad kao simboličku apstrakciju.

U svojim djelima se često služi jakim bojama pa i materijalima koji se koriste u tradicionalnoj palestinskoj nošnji, dajući im na taj način specifičnu dubinu i raznovrsnost elemenata. Njeni radovi se razlikuju u zavisnosti od simbolike koja ih prožima, tako da se među izložbenim radovima mogu pronaći radovi inspirisani sloganima i grafitima palestinskih boraca za slobodu, zatim tradicionalnom narodnom nošnjom iz raznih perioda palestinske istorije, pa sve do drevnih simbola od kojih su neki stari hiljadama godina, a i danas su jako često korišteni, naročito prilikom izrade čuvenog palestinskog veza.

Komentariši