PODIJELI

Crveni krst Crne Gore je, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore i Zavodom za transfuziju krvi, obilježio 11. maj – Dan dobrovoljnih davalaca krvi u Crnoj Gori. Tim povodom, Ministarstvo zdravlja je danas, devetnaestu godinu za redom, dodijelilo odgovarajuća priznanja i simbolične nagrade najzaslužnijima za razvoj djelatnosti dobrovoljnog davalaštva krvi u prethodnoj godini, a priznanja nagrađenima uručio ministar zdravlja Kenan Hrapović.

U kategoriji najzaslužnijih dobrovoljnih davalaca krvi, priznanja su dobili Gojko Bubanja iz Berana, za 102 davanja; Milovan Mirković, iz Nikšića, za 67 davanja i Blagoje Krsmanović, iz Pljevalja, za 58 davanja. Najaktivniji klub dobrovoljnih davalaca krvi u prošloj godini je bio Klub DDK „Toš-Čelik“, iz Nikšića. Za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije, na osnovu prijedloga Sekcije transfuziologa Crne Gore, priznanja su dobili dr Dragan Gazivoda, spec. transfuziolog iz Zavoda za transfuziju krvi, OD Cetinje i Lela Gogić, med. tehničarka, transfuzer, Zavod za transfuziju krvi, OD Pljevlja. Za doprinos u oblasti vaspitno-motivacionog rada su nagrađene Lidija Lekić, iz Berana i Zorica Bešović, iz Podgorice, saopšteno je iz Crvenog krsta.

“Prioritet Ministarstva zdravlja je obezbjeđivanje kvalitetne i bezbjedne zdravstvene zaštite i kontinuiranog procesa rada transfuziološke službe u Crnoj Gori, uz podizanje nivoa dobrovoljnog davanja krvi kao važnog dijela obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne kvi”, kazao je Hrapović.

O značaju dobrovoljnog davalaštva krvi može dosta govoriti, pa je on naglasio da je “dovoljno reći da je krv lijek, koji jedino čovjek može da daruje i jedino ako svi budemo odgovorni prema našoj zajednici ovog lijeka neće nedostajati”. On je podsjetio i na kampanje i aktivnosti koje su realizovane u prošloj godini, kao i na rezultate koji su postignuti.

“Dobrovoljno davalaštvo krvi djelatnost je od opšteg društvenog značaja i predstavlja humanitarno-socijalnu aktivnost ljudi koji, dobrovoljnim davanjem krvi, šire ideju solidarnog, dobrovoljnog, anonimnog i besplatnog davanja krvi i tako pomažu u liječenju bolesnih i povrijeđenjih. Crveni krst Crne Gore prepoznaje važnost ove djelatnosti i ulogu svakog pojedinca koji se nesebično daje i time spasava druge živote. Zato vjerujemo i očekujemo da ćete nastaviti sa svojom humanom misijom i ubuduće i širiti porodicu dobrovoljnih davalaca, kroz svoj lični ili profesionalni anganžman”, istakla je predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Gordana Mijović.

U obezbjeđivanju dovoljnih količina krvi Crna Gora je stigla blizu propisane granice od triodsto, tačnije na 2,9 odsto u 2017. godini. To je izuzetan uspjeh, ako se podsjetimo da smo prije pet godini bili na svega 2,2 odsto.

Direktorica Zavoda za transfuziju krvi dr Gordana Rašović je podsjetila da je drugi važan cilj obezbjeđivanje 100 odsto dobrovoljnog i nenamjesnog davalaštva, a da je u prošloj godini taj procenat bio blizu 50 odsto. Ona je naglasila da je ovakav napredak ostvaren zahvaljujući zalaganjima svih, a posebno dobrovoljnih davalaca.

“Zato koristim priliku da svima nagrađenima danas, koji su u ovom lancu obezbjeđivanja sigurnog lijeka humanog porijekla dali svoj izuzetan doprinos i uspješno položili test humanosti, čestitam zaslužene rezultate i zahvalim im se na svemu”, zaključila je ona.

Izvor: CdM

Komentariši