PODIJELI

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost EKIP je, komentarišući mogućnost potpunog ukidanja naplate rominga od krajnjih korisnika unutar zemalja regiona, rekla da ni u zemljama Evropske unije EU nije došlo do ukidanja naplate usluge poziva, SMS-a i prenosa podataka kada korisnik uslugu ostvaruje na teritoriji neke druge države članice EU, već do njihovog izjednačavanja sa cijenama koje važe na nacionalnom nivou.

O potpunom ukidanju naplate rominga od krajnjih korisnika unutar zemalja regiona-Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije-govorilo se na nedavno održanom samitu o digitalizaciji u Skoplju, kada je direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH Predrag Kovač kazao da trenutno postoji sporazum između navedene četiri države, prema kom je ujednačena cijena rominga između njih i naredni korak bi trebalo da bude potpuno ukidanje naplate te usluge.

U Telekomu kažu da regulatorna intervencija takve vrste za sada ne bi bila u skladu sa propisima države, kao što nijesu bile ni prethodne.

Ukoliko bi do nje došlo, objašnjavaju, za korisnike bi imala kratkoročnu korist u smislu nižih cijena rominga, a dugoročno će rezultirati nedovoljnim ulaganjem u napredne mobilne širokopojasne mreže, što bi opet imalo negativan uticaj na dugoročni razvoj konkurencije na tržištu.

Osim toga, neki operateri bi ostvarili značajan profit, a neki velike gubitke.

“Jasno je da bi na gubitku bili manji operatori i države sa manjim prihodima. Naime, određeni operateri, odnosno države, moraće da investiraju mnogo da bi opslužili saobraćaj korisnika drugih operatora koji tu borave u kratkom vremenskom periodu, bez mogućnosti da adekvatno valorizuju ta ulaganja”, kazali su iz kompanije.

U Telenoru navode da će se, ukoliko dođe do potpunog ukidanja naplate rominga od krajnjih korisnika unutar zemalja regiona, kompanija pravovremeno izjasniti o toj odluci.

“Telenor odluku implementira kroz svoju postojeću ponudu, putem koje se cijene usluge rominga konstantno smanjuju. Cijene rominga za Telenorove korisnike koji putuju u Srbiju niže su u odnosu na one preporučene sporazumom. Takođe, Telenor svojim korisnicima omogućava potpunu kontrolu troškova poziva i interneta u realnom vremenu uz „TravelSure” roming tarifu”, ističu.

Kako zaključuju, finansijske efekte eventualnog ukidanja naplate rominga u regionu trenutno je teško procijeniti.

Izvor: CdM

Komentariši