PODIJELI

Kroz podršku Ministarstva poljoprivrede, mnogi naši sugrađani unapređuju svoja gazdinstva, jedan od njih je i Miomir-Miško Đoković.

Naš sugrađanin, pčelar Miomir-Miško Đoković je uz podršku Ministarstva poljoprivrede realizovao investiciju izgradnje brvnare za vrcanje i pakovanje meda i nabavku pčelarske opreme. Investicija je bila vrijedna 12 000 evra, a podrška ministarstva iznosila je 60%. Đoković ističe da je izuzetno zadovoljan uslovima Javnog poziva kroz koji je unaprijedio svoje pčelarstvo i uslovima pod kojima je dobio kredit od IRF-a.

Brvnara je smještena na Žabljaku gdje Đoković seli pčele,  ukupne površine 24 metra kvadratna, sa prostorijom za vrcanje meda 2,5 X 3 metra gdje je smještena i nova vrcaljka za med. Đoković u pčelarstvo polako uvodi i svog sina koji sada završava prvi razred gimnazije.

Tokom 30-godišnjeg bavljenja pčelarstvom Đoković je uglavnom imao oko 60 košnica, veći dio se nalazi kod porodične kuće ispod Stražice, a jedan dio u Otilovićima. Početkom juna pčele seli na Žabljak jer vegetacija kasni zbog nadmorske visine. Paša traje oko 30-tak dana, ali je taj med izuzetno kvalitetan, ističe Đoković.

Đoković dodaje da je ljubav prema pčelama i druženje sa pčelarima ono najbitnije što ga drži u pčelarstvu.

Komentariši