PODIJELI

Partnerstvom i zajedničkim ulaganjima države, lokalne uprave i privrede svi sportski objekti i kompleksi na teritoriji Pljevalja su funkcionalno i tehnički opremljeni i osposobljeni za organizaciju i održavanje sportskih manifestacija na svim nivoimaocijenio je opštinski sekretar za društvene djelatnosti Mersudin Halilović.

Prema njegovim riječima po značaju za grad, ali i za cijelu državu ističu se Sportski centar „Ada“ i renovirani Gradski stadion sa novoizgrađenom atletskom tartan stazom koja ispunjava stroge standarde Međunarodne atletske federacije za organizaciju takmičenja.

„U razvoj sportske infrastrukture u minule tri godine uloženo je preko milion i po eura. Izgrađena je nova školska sala u naselju Guke koja ispunjava sve uslove za organizaciju međunarodnih odbojkaških i košarkaških utakmica vrijedna preko 800.000 eura. Na gradskom stadionu je izgrađena atletska staza sa sintetičkom podlogom u vrijednosti 250.000 eura. Postavljene su stolice i adaptirane su podtribinske prostorije. U susret MOSI igrama prošle godine, čiji smo bili više nego uspješan domaćin i organizator, revitalizovali smo sve javne sportske komplekse i terene. Izgradili smo i pomogli izgradnju sportskih terena u naseljima Šula i Gradac, opremili igrališta u seoskim školama“,  kazao je Halilović.

U fokusu rada Sekretarijata na čijem je čelu, po pitanju sportske infrastrukture, nijesu samo bili ovi veliki i važni objekti već i školski i rekreativni sport, sport osoba sa invaliditetom, te kako učiniti dostupnim i obezbijediti uslove za bavljenje sportom i fizičkom aktivnošću svim građanima.

„Lokalna uprava je u pratnerstvu sa Rudnikom uglja rekonstruisala, bolje reći izgradila novu trim stazu u gradskom parku i opremila je kvalitetnim spravama za vježbanje. Iako je ova investicija po finansijskom obimu nešto manja, oko 40.000 eura, smatramo je vrlo važnom. Želja nam je da da bavlјenje sportom svih starosnih kategorija građana bude dio kulture živlјenja u kome je redovna fizička aktivnost investicija u prevenciju i očuvanje zdravlјa. Sa ovim projektom upravo smo to i postigli i mislim da trim staza doprinosi jednom novom kvalitetu života u našoj opštini“, rekao je Halilović.

Sekretar Halilović je posebno ukazao na brojne sportske manifestacije čiji su Pljevlja tradicionalno dobar domaćin i organizator.

„Riječ je o jednodnevnim, ali i višednevnim sportskim događajima koji pojedinačno okupljaju i do 2.500 učesnika i veliki broj gledalaca. U prvom redu su tu MOSI igre. Tokom jula prošle godine oko 2.500 sportista iz Regiona nadmetalo se pet dana u našem gradu. Važni događaji i po značaju i po masovnosti su Turnir prijateljstva za fudbalerke, karate turnir „Pljevlja open“, turnir u basketu „Baci drogu u koš“, biciklistički maraton, rukometni Turnir nezavisnosti, brdsko-brzinska trka u automobilizmu…“, rekao je Halilović.

Osim sportskom infrastrukturom i manifestacijama Pljevlja se mogu pohvaliti i rezultatima svojih sportista pa se, ističe Halilović, za najsjeverniju crnogorsku opštinu sa pravom vezuje epitet da su grad sporta.

„Brojna priznanja za najboljeg sportistu Crne Gore, titule prvaka države ili pobjednika Kupa svake sezone stižu u Pljevlja. Lani smo imali 32 državna prvaka, a ove godine do polovine maja stigle su već 33 titule- 32 za prvaka i jedna za pobjednika Kupa.  Fudbalerke, karatisti, džudisti, kik bokseri, strijelci, atletičari, biciklisti, odbojkašice, skijaš Eldar Salihović je učesnik posljednje Zimske Olimpijade u Južnoj Koreji“, kazao je Halilović dodajući da opština za najbolje obezbjuđuje nagrade i sportske stipendije.

Pored investicija u sportsku infrastrukturu lokalna uprava je u minule tri godine sa 1,2 miliona eura podržala programske aktivnosti tridestak klubova koji okupljaju par hiljada sportista.

„U sportsku infrastrukturu, ustanove i klupske programske aktivnosti zbirno je u posljednje tri godine, sa državnog i lokalnog nivoa uloženo blizu tri miliona eura i ovaj trend ćemo nastaviti i u narednom periodu kako bi još više podstakli razvoj sporta i posebno razvoj mladih sportskih talenata“, zaključio je Halilović.

Lokalna uprava u partnerstvu sa FSCG uskoro bi trebala da počne izgradnju reflektorskog osvjetljenja na Gradskom stadionu, a da bi pljevaljska sportska infrastruktura bila kompeltirana i potpuna neophodno je da grad dobije i bazen, saglasan je Halilović.

„Slijedi postavljanje rasvjete na Gradskom stadionu i najvjerovatnije izgradnja još jednog velikog terena sa vještačkom travom. Što se tiče bazena, ta ideja je stara tridesetak i više godina, ali se, na žalost, dalje od toga nije odmaklo. Zašto je tako odgovor bi morali potražiti od ranijih opštinskih vlasti. Aktuelna lokalna uprava je na bazi postojeće dokumentacije i iskustava gradova iz okruženja sagledala mogućnosti realizacije ovakvog projekta. U fazi smo procjene cijene koštanja i mogućnosti obezbjeđenja sredstava. Kako sada stvari stoje  bliži smo opciji izgradnje otvorenog bazena na lokaciji kod SC „Ada“ i Milet bašte“, rekao je Halilović.

Izvor: Analitika

Komentariši