PODIJELI

Dana 16. 5. 2018. godine održan je sastanak u prostorijama Sekretarijata za društvene djelatnosti opštine Pljevlja na kome su prisustvovali Sekretar Sekretarijata Mersudin Halilović, Samostalna savjetnica za prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti spec. ped. Milica Sekulić i Izvršni direktor NVO “Preporod” Jovan Bulajić. Sastanak je iniciran od strane gore pomenute nevladine organizacije iz Nikšića koja se bavi pružanjem pomoći zavisnicima od psihoaktivnih supstanci i njihovim porodicama a takođe u dosadašnjem radu su posebnu pažnju poklanjali i primarnoj prevenciji.

Ovom prilikom predstavnik NVO „Preporod” Jovan Bulajić ukratko je upoznao predstvanike opštine o trenutnom projektu koji se realizuje a to je projekat „Biram Oporavak”. Radi se o trogodišnjem projektu koji se sprovodi na području Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Ovaj projekat je podržan od strane Svjetske federacije protiv doga, koja je prepoznala da je potražnja za drogama na našim prostorima u konstatnom porastu i kao odgovor na procjenu potreba ponudio partnerstvo za tri organizacije „Proslavi Oporavak” (BH), „Izalaz” (SRB) i „Preporod” NK.

Osnovni cilj projekta je unapređivanje servisa za pojedince i porodice pogođenje problemom zavisnosti.

Kancelarija za prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti je već ranije uzela učešće u ovom projektu kroz slanje podataka na platformu www.biramoporavak.com. Podaci su dostupni svima onima koji su zainteresovani da pomognu ljudima koji su se našli u problemu zloupotrebom psihoaktivnih supstanci.

S obzirom na činjenicu da se ovim sastankom i ovom posjetom produbila i intenzivirala saradnja između Kancelarije za prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti opštine Pljevlja i NVO “Preporod”, ona se i formalizovala potpisivanjem Sporazuma o saradnji.

Međusobna saradnja po ovom sporazumu ogleda se u:

– Razmjeni iskustva dobre prakse;

– Podrške u kampanjama koje se odnose na pomoć osobama u problemu zavisnosti, te promociji besplatnog savjetovališta i telefenskog broja;

– Drugi vidovi saradnje o kojima obje strane potpisnice postignu dogovor;

Takođe potpisnici Sporazuma se dobrovoljno obavezuju informisati svoje saradnike i klijente o programima koje nude Kancelarija za prevenciju narkomanije i bolesti zavisnosti opštine Pljevlja i NVO “Preporod”.

Izvor: pljevlja.me

Komentariši