PODIJELI

Novoizabrani predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, položiće sjutra zakletvu pred poslanicima Skupštine, čime će i zvanično stupiti na tu funkciju.

Svečana sjednica će biti održana u Vladinom domu na Cetinju.

Osim poslanika, svečanoj sjednici će prisustvovati nekadašnji predsjednici Crne Gore, Skupštine i Vlade, najviši državni funkcioneri i čelnici državnih institucija.

Na sjednicu su pozvani i članovi Vlade, vjerski velikodostojnici, rektori univerziteta, članovi diplomatskog kora, nerezidentni ambasadori, vojni izaslanici odbrane i predstavnici međunarodnih organizacija.

Đukanović će položiti zakletvu pred poslanicima, na dan kada ističe mandat njegovom prethodniku, Filipu Vujanoviću.

Đukanović će održati inauguracioni govor, čime će stupiti na dužnost predsjednika Crne Gore.

Tekst zakletve glasi: “Zaklinjem se svojom čašću na Ustavu Crne Gore da ću dužnost predsjednika Crne Gore obavljati savjesno i odgovorno za dobro svih građana naše domovine. Kao predsjednik države posvetiću se očuvanju nezavisnosti i suvereniteta Crne Gore i njenoj afirmaciji kao građanske, demokratske, ekološke i države socijalne pravde, zasnovane na vladavini prava”.

Nakon što predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, zaključi sjednicu, uslijediće ceremonija Svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Vladinog doma.

Na predsjedničkim izborima, održanim 15. marta, Đukanović je osvojio 53,9 odsto glasova. On će tu funkciju obavljati pet godina.

Predsjednik Crne Gore predstavlja državu u zemlji i inostranstvu, proglašava zakone, raspisuje parlamentarne izbore, predlaže kandidate za premijera, predsjednika i sudije Ustavnog suda Skupštini Crne Gore.

Predsjednik predlaže parlamentu raspisivanje referenduma, odobrava amnestiju za kriminalna djela, dodjeljuje odlikovanja i nagrade i izvršava ostale dužnosti propisane Ustavom.

Od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori predsjednici Crne Gore su bili Momir Bulatović, u dva mandata, Đukanović jednom i Filip Vujanović tri puta.

Izvor: RTCG

Komentariši