PODIJELI

Crna Gora danas obilježava 12 godina od obnove nezavisnosti, u znak sjećanja na 21. maj 2006. godine, kada je na referendumu obnovila državnu samostalnost.

Na referendumu je glasalo 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača.

Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku Evropske unije. Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Referendumsko pitanje glasilo je – Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?

Skupština Crne Gore je na sjednici 2. marta, na osnovu predloga predsjednika Republike Filipa Vujanovića donijela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja.

Za predsjednika Republičke referendumske komisije (RRK) izabran je Slovak František Lipka.

Pravo izjašnjavanja na referendumu imali su građani koji u skladu sa propisima o izborima imali biračko pravo.

Podsjećamo, predsjednik Vlade Duško Marković poručio je povodom Dana nezavisnosti da se Crna Gora u proteklih dvanaest godina, od obnove državne nezavisnosti, nametnula kao faktor stabilnosti u regionu, da članstvo u NATO-u direktno pozitivno doprinosi našoj ekonomiji, kao i da će Vlada nastaviti da vodi reformske procese, i da neće dopustiti ni prekrajanja naše istorije ni istorijske manipulacije.

Marković je u obraćanju zvanicama na prijemu upriličenom povodom Dana nezavisnosti Crne Gore ocijenio da je 21. maj dan na koji smo prije dvanaest godina prvi put u istoriji mudrošću i strpljenjem, umjesto herojskim žrtvama, odbranili pravo na svoju kuću i pravo da biramo sopstvenu budućnost i vratili ime Crne Gore na svjetsku mapu država i naroda te da on stoga stoji u istoj ravni sa dva 13. jula 1878. i 1941. godine i sa kojima ispisuje istorijsku vertikalu našeg naroda.

Izvor: Fos media

Komentariši