PODIJELI

Najkompleksniji i najbolniji dio tranzicije je daleko iza nas i u tom pogledu smo ispred ostalih država Regiona. Međutim, postoji još dosta izazova na putu razvoja i povećanja životnog standarda, smatra premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore saopštio je da je potrebno dalje unapređivanje poslovnog ambijenta, a naročito infrastrukture – aerodroma, puteva, željeznice, energetske i digitalne infrastrukture

“Paraleleno sa tim moramo pojednostaviti administrativne procedure za valorizaciju naših razvojnih potencijala”, rekao je Marković.

On je, povodom Dana nezavisnosti, podsjetio da je Crna Gora u proteklih dvanaest godina uspjela da značajno podigne životni standard građana sa 3.460 eura bruto domaćeg proizvora po glavi stanovnika 2006. na dvostruki iznos, te da poveća prosječnu platu sa 286 eura 2006. godine na 510 eura 2018. Godine.

Premijer vjeruje da smo ostavili najkompleksniji i najbolniji dio tranzicije iza sebe, da smo uz snažnu opštu investicionu aktivnost pokrenuli i grandiozne projekte autoputa i podmorskog kabla, kao i da smo pokazali odlučnost i sposobnost da odbranimo vitalne nacionalne interese kada su oni bili ugroženi.

„Crna Gora je tokom protesta oktobra 2015. godine i scenarija pripremljenog za jesen 2016. godine, bila izložena do tada neviđenoj unutrašnjoj i spoljnoj agresiji, koja je bila i politička, i bezbjednosna, i ekonomska. Danas se vide razmjere tog scenarija, sa svim mogućim posljedicama. Svjedoci smo da se pokušava plasirati teza da meta te agresije 2015. i 2016. godine nije bila Crna Gora, nego navodno samo njen put u NATO. To su apsurdni izgovori. Jer da su uspjeli u svojim namjerama, demokratska i evorpska Vlada bila bi zbrisana, a država Crna Gora okrenuta drugom sistemu vrijednosti. Opasnosti postoje i dalje. Ali kada pokažete otpornost, odlučnost i sposobnost da branite i odbranite vitalne nacionalne interese, onda su i protivnici oprezniji. Rekao bih, dakle, da opasnost nije prošla, ali da je njen intenzitet slabiji“, rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Na pitanje o dometima prošlonedjeljenog Samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u Sofiji predsjednik Vlade je ocijenio da svi treba da budemo zadovoljni rezultatima, jer je Evropska unija konačno razumjela potrebe za razvojem i povezivanjem unutar Zapadnog Balkana što uključuje i Jadransko-jonski putni pravac.

Kada je o Crnoj Gori riječ, Marković je iskazao zadovoljstvo rezultatima sastanaka sa kancelarima Njemačke i Austrije i premijerima Holandije i Finske, kao i činjenicom da je potvrđena lidesrska pozicija Crne Gore u evropskim integracijama i da je jasno potvrđena evropska perspektiva država Regiona i to na osnovu individualnog napretka.

Upitan o tome koji je rok nakon kojeg će eventualno uslijediti smjene nadležnih za rješavanje napada na novinarku Oliveru Lakić, Marković je rekao da je napad nanio nemjerljuvu štetu Crnoj Gori i njenom imidžu, te da Crna Gora mora direktno i snažno da odgovori na rukavicu koja joj je bačena u lice.

Izvor: Pobjeda

Komentariši