PODIJELI

Pljevaljska lokalna uprava je u posljednje tri i po godine smanjila ukupan dug za oko 1,8 miliona eura i istovremeno realizovala brojne infrastrukturne projekte, duplirala izdvajanja za poljoprivredu i za oko 55 odsto uvećala ulaganja u sport, kazala je potpredsjednica opštine Anela Kriještorac.

„Kroz bolju naplatu prihoda, smanjenje ukupnih obaveza i izmirenje kreditnih obaveza u prethodnom periodu napravili smo značajne pomake na finansijskoj stabilizaciji Opštine, a potpuna finansijska konsolidacija je jedan od prioriteta u narednom periodu“, kazala je Kriještorac.

Prema njenim riječima prošla godina bila je rekordna po ostvarenju Budžeta .

„U 2017.godini budžet je ostvaren u iznosu 12.625.777 eura. Jedino veće ostvarenje budžeta je zabilježeno 2011, ali se te godine Opština kreditno zadužila 4.169.900 eura i ako izuzmemo taj efekat kredita, onda je ostvarenje budžeta u 2017. godini najveće za poslednjih 12 godina“, rekla je Kriještorac.

Prema njenim riječima aktuelna lokalna uprava je u septembru 2014. godine, preuzevši nakon lokalnih izbora vlast, naslijedila 20.979.435 eura ukupnih obaveza.

„Tokom mandata vratili smo preko 6 miliona kreditnih obaveza tako da opština po ovom osnovu danas ima obavezu prema bankama u iznosu  od 1,2 miliona eura“, kazala je Kriještorac.

Od naslijeđenih 12 kredita, u potpunosti su izmirene obaveze za šest, a do kraja godine Opština će otplatiti još tri kredita.

„U 2019. godinu Opština Pljevlja će ući gotovo potpuno kreditno razdužena“, kazala je Kriještorac, ocjenjući izuzetno pozitivnim ostvarene domete u sferi finansija.

Kriještorac je ustakla da je sledeći cilj da Opština izmiri sve dospjele obaveze prema ostalim dobavljačima i korisnicima sredstava iz budžeta, kao što je to bio slučaj sa dugovanjima prema političkim partijama, kojima je u mandatnom periodu plaćeno oko 550.000 eura, odnosno izmirene su sve nasleđene obaveze i Opština se prvi put nakon niza godina našla u situaciji da plaća samo tekuće obaveze političkim partijama.

„ Svi postignuti rezultati u mandatu 2014-2018 su još značajniji kada imamo u vidu da je rukovodstvo Opštine istrajalo na principu nezaduživanja“, kazala je Kriještorac.

Prema njenim riječima finansijska stabilnost preduslov je još većih ulaganja u infrastrukturu, zaštitu životne sredine, kulturu, sport, poljoprivredu i u sve sfere koje čine život u gradu kvalitetnijim.

„Od izuzetnog značaja je uspostaviti ne samo efikasnu već i razvojno orijentisanu lokalnu upravu, a nekoliko principa kao što su maksimalna transparentnost u radu, borba protiv nepotizma i korupcije će i dalje ostati imperativ, jer samo na taj način možemo imati lokalnu upravu koja uživa kredibilitet među građanima“, zaključila je Kriještorac.

Izvor: Dnevne novine

Komentariši