PODIJELI
Predsjednik Vlade Duško Marković je u izjavi za medije nakon otvaranja rekonstruisanog Doma kulture u Pljevljima istakao da je ovo jedan od najimpresivnijih objekata društvene infrastrukture u Crnoj Gori, moguće i u regionu.
„Vjerujem da je vrijeme koje smo čekali, ono je otprilike trajalo desetak godina, bilo opravdano i da danas imamo trajnu vrijednost i za grad Pljevlja, za građane Pljevalja, za umjetnike, za kulturne stvaraoce, za mlade ljude, ali imamo i trajnu vrijednost za Crnu Goru“ – poručio je premijer.
Izrazio je uvjerenje da će Pljevlja ovim Domom dobiti na kvalitetu, atraktivnosti, unapređenju svojih kulturnih i ukupnih vrijednosti, ali i biti u prilici da to pretvori u novi kvalitet za građane i grad u cjelini.
Kako je premijer Marković istakao, turizam, prirodno bogatstvo, kulturna baština Pljevalja sa ovim Domom kulture izlaze na scenu, to više nije priča, već stvaranje jedne nove vrijednosti.
Predsjednik Opštine Mirko Đačić je izjavio da je ovo veliki dan za Pljevlja i izrazio uvjerenje da će otvaranje Doma kulture, kao značajne kulturne institucije, unaprijediti društveni život i omogućiti prve korake razvoja turizma u Pljevljima. Dodao je da je rekonstrukcija objekta koštala 5 miliona eura, a da su radovi u završnoj fazi, sa posljednjim izvođačem bili ugovoreni u iznosu od milion i 37 hiljada.

Odgovarajući na pitanje novinara da li misli da su formirani specijalni policijski timovi dovoljni ili se razmišlja o uvođenju novih mjera da bi bezbijednost građana bila na višem nivou, premijer Marković je naveo da će Vlada uraditi sve da građani budu sigurni. Istakao je da će se o tome novom pristupi i odluci Vlade svjedočiti narednih dana.

„Želim da jasno saopštim da je kriminal stao naspram države bez obzira o kojim se kriminalnim grupama radi. Da li se radi o kriminalnim grupama iz Crne Gore ili regiona, ili Amerike ili Evrope. Oni sada imaju problem sa Državom. Država će taj problem riješiti koristeći sva moguća raspoloživa sredstva koja pripadaju jednom demokratskom drustvu da bi to ono bilo bezbijedno i sigurno“ – poručio je predsjednik Vlade.

Na pitanje da li će biti zatražena pomoć službi iz inostranstva u borbi sa kriminalom, prmeijer je naveo da nalogodavci likvidacija u Crnoj Gori sjede na evropskim adresama i da će od inostranih agencija, od evropskih partnera tražiti da rade zajedno s nama jer ovo nije samo domaći, već širi problem.

Na pitanje novinara da li će građani Pljevalja dobiti ekološku naknadu, premijer je istakao je da Pljevlja imaju ogroman potencijal i da ne treba da žive od naknada. Vlada će se u saradnji sa Opštinom i predsjednikom Opštine uraditi sve da se stvori nova vrijednost, profit, čista životna sredina, nova radna mjesta i kvalitetan život. Dodao je i da u Crnoj Gori ne treba da se živi od naknada već od rada i vrijednosti, kao i da građani Pljevalja imaju resurse, sposobnost, znanje i da su vrijedni.

Na zahtjev da prokomentariše požar u RTV Pljevlja, predsjednik Marković je rekao da je Vlada juče odobrila samo prvu, interventnu pomoć i dodao da će pomoći i u sanaciji objekta, nabavci bolje opreme i obezbjeđivanju boljih uslova rada. Naglasio je da je važno je da nije bilo žrtava, a sve drugo će se stvoriti i napraviti kada postoje odgovorni i posvećeni ljudi.

Izvor: Vlada Crne Gore

Komentariši