PODIJELI

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović u petak 25. maja, posjetio je opštinu Pljevlja gdje je razgovarao sa predsjednikom opštine Mirkom Đačićem.

Prije sastanka u opštini, ministar Bogdanović je prisustvovao svečanom otvaranju rekonstruisanog Doma kulture, koji su otvorili predsjednik Vlade Duško Marković i predsjednik Opštine Pljevlja Mirko Đačić. U rekonstrukciju Doma kulture, površine oko 4.000 m2, uloženo je oko 5.500.000 eura, od čega je Vlada Crne Gore izdvojila skoro 3.400.000 eura. Završetkom rekonstrukcije i adaptacije ovog objekta obezbijedili su se optimalni uslovi za rad biblioteke, muzeja, muzičke škole i bioskopa, ali i kvalitetniju prezentaciju bogate kulturne baštine Pljevalja.

Na sastanku ministra Bogdanovića i predsjednika opstine Đačića razgovarano je o podršci Ministarstva kulture prilikom realizacije raznovrsnih kulturno-umjetničkih sadržaja u novootvorenom Domu kulture. Ministar Bogdanović je istakao da će Ministarstvo kulture omogućiti saradnju opštine Pljevlja sa državnim institucijama kulture kako bi u Pljevljima bili predstavljeni programi Crnogorskog narodnog pozorišta, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Centra savremene umjetnosti itd. Predsjednik opštine Đačić je upoznao ministra Bogdanovića sa planovima opštine da tokom naredne godine u Domu kulture angažuju pozorišni ansambl i realizuju sopstvenu produkciju.

Bilo je riječi o projektu realizacije lapidarijuma u kojem bi bili izloženi arheološki eksponati iz rimskog perioda, kao i stećci sa teritorije opštine Pljevlja. Ministar Bogdanović je istakao da će Ministarstvo kulture, cijeneći važnost i značaj arheoloških nalazišta u Pljevljima podržati ovu inicijativu.

Ministar Bogdanović je istakao i da je Ministarstvo kulture ranije finansiralo nabavku klavira za potrebe rekonstrisanog Doma kulture u Plevljima i istakao da je ova donacija odlična prilika za organizaciju programa Muzičkog centra Crne Gore.

Razgovarano je o umjetničkom fondu nekadašnje Međurepubličke zajednice za kulturno-prosvjetnu djelatnost koji se nalazi u Pljevljima i istaknuto da su, zbog velikog značaja koji je ova ustanova decenijama imala u Pljevljima i regionu, Ministarstvo kulture i Opština Pljevlja zainteresovani da se legat ove ustanove adekvatno sačuva, ali i da se razmotri mogućnost njenog izlaganja i predstavljanja publici.

Komentariši