PODIJELI

Period toplog vremena koji je zahvatio jugoistok Evrope, najavljuje da bi ljeto moglo biti izuzetno toplo na našem području, sa temperaturama koje bi se mogle približiti ili čak i oboriti prošlogodišnje rekorde.

Kako je kazala načelnica Odsjeka za primijenjenu meteorologiju u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Mirjana Ivanov, na osnovu konsenzusa eksperata SEECOF-a (Forum o izgledima klime u regionu jugoistočne Evrope), objavljeni su sezonski izgledi temperature i padavina na veb-strani Virtuelnog centra za klimatske promjene u jugoistočnoj Evropi (http://www.seevccc.rs) na kojoj se može naći relevantna prateća dokumentacija.

– Za jugoistočnu Evropu i Kavkaz se očekuju temperature vazduha iznad prosjeka perioda 1981-2010. Sa vjerovatnoćom od 70 odsto se očekuju temperature iznad prosjeka u Crnoj Gori, pa stoga i vrlo toplo ljeto – kazala je Ivanov.

Ona je podsjetila da su ekstremno topli uslovi počeli već u aprilu.

– April je do sada bio najtopliji od početka mjerenja u Crnoj Gori. Broj dana sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha većom ili jednakom 30 stepeni Celzijusovih (tropski dani) bio je veći nego prethodnih godina, na primjer 1994. i 2013. godine i kretao se u rasponu od jednog u Bijelom Polju do pet tropskih dana u Podgorici. Dominirali su sušni uslovi u planinskoj regiji, do vrlo sušni uslovi u centralnom i primorskom regionu – objašnjava Ivanov.

Što se tiče vodnog bilansa, Ivanov ističe da regionalni prikaz pokazuje da je u aprilu bio ispod normalnog u većem dijelu jugoistočne Evrope osim u Turskoj u kojoj su jedino anomalije vodnog bilansa bile pozitivne, kao i da su topli uslovi počeli već u martu.

Izvor: Analitika

Komentariši