PODIJELI

Svijet je postao manje miran posljednjih godinu dana, pokazuje Globalni indeks mira, ukazujući da dugogodišnji globalni konflikti ostaju neriješeni, kao i da su SAD i druge svetske sile suočene s političkom nestabilnosti.

Institut za ekonomiju i mir, sa sjedištem u Australiji je u 12. izdanju svog Globalnog indeksa mira za 2018. godinu, objavljenom danas ocijenio 163 zemlje i teritorije prema indeksu mira u njima i ustanovio da taj indeks pokazuje da je svijet manje miran danas nego bilo u kom trenutku u posljednjoj deceniji.

Svijet je postao za 0,27 procenta manje miran prošle godine u odnosu na 2016. godinu, dok se u 92 zemlje pogoršalo stanje mira, a u samo 71 se popravilo. Negativan trend se nastavlja četvrtu godinu zaredom.

Crna Gora je napredovala pet mejtsa i nalazi se u sredini na tom globalnom indeksu, na 58. mjestu u svijetu, između Ujedinjenog Kraljevstva i Istočnog Timora.

Od zemalja regiona, na boljem mjestu su Slovenija 11, Hrvatska 27, Albanija 52. i Srbija 54. a lošije su Makedonija, 87, BiH 89. i Kosovo 92.

Kako se navodi, Bliski istok i Sjeverna Afrika su ostale najmanje mirni regioni u svijetu, a četiri najmirnija regiona, Evropa, Sjeverna Amerika, Azija i Pacifik i Južna Amerika su takođe zabilježili pogoršanja.

Suprotno javnoj percepciji mnoge zemlje su zabilježile pad militarizacije.

Studija mjeri stanje mira na osnovu tri tematske oblasti, nivoa društvene sigurnosti i bezbjednosti, mjere tekućih domaćih i međunarodnih sukoba i stepen militarizacije.

Na plasman utiču faktori kao broj konflikata u koje je država upletena i njihovog trajanja, broja smrtno stradalih, odnosa sa susjedima, kriminaliteta u društvu, udjela izbjegličke populacije, stope ubistva, vjerovatnoće da izbiju nasilne demonstracije.

U studiji se pripisuje pogoršanje indeksa mira u svijetu u nizu faktora uključujuči pojačane terorističke aktivnosti, jačanje sukoba na Bliskom istoku, rast regionalnih tenzija u istočnoj Evropi i sjevernoj Aziji i rast broja izbjeglica i političkih tenzija u Evropi i SAD.

Island najmirnija zemlja

Kako se navodi, Evropa koja je držala položaj najmirnijeg regiona u svim dosadašnjim izdanjima ovog indeksa suočena je sa porastom političke nestabilonsti, uticajem terorizma i percepcijom kriminaliteta, a u 23 od 36 evropskih zemalja pogoršalo se stanje mira.

Nordijske zemlje su mirnije danas nego što su bile 2008. godine, ustanovili su istražitelji.

Island ostaje najmirnija zemlja na svijetu, položaj koji drži od 2008. godine. Sirija je petu godinu za redom najmanje mirna zemlja na svijetu.

Desetogodišnji trend stanja mira pokazuje da se globalni mir pogoršao za 2,38 odsto od 2008. godine, da je 85 zemalja koja su posmatrana u ovom indeksu zabilježila pogoršanje a 75 poboljšanje.

U Evropi, iako najmirnijem regionu na svijetu, 61 odsto zemalja je zabilježilo pogoršanje stanja mira od 2008. godine.

Izvor: RTCG

Komentariši