PODIJELI

Građani Crne Gore u kafićima i restoranima prošle godine mjesečno su trošili 5,31 milion eura! Za obrazovanje su izdvajali skoro upola manje…

Prema podacima MONSTAT-a građani Crne Gore lani su na mjesečnom nivou trošili 5,31 milion eura u hotelima i restoranima, dok su za obrazovanje izdvajali skoro upola manje – 2,73 miliona, pišu Dnevne novine u svom vikend izdanju.

Ovo su podaci Monstatove Ankete o potrošnji domaćinstava u 2017 godine u kojoj je učestvovalo 1.327 domaćinstava, koja su odgovarala na pitanja i vodila dnevnik mjesečne potrošnje. Istraživanje je pokazalo da su Crnogorci spremniji potrošiti novac na užitak, nego na obrazovanje koje im može donijeti dugoročnu korist, navodi podgorički dnevnik.

Rezutati ankete pokazali su da crnogorski roditelji za školovanje djece svakog mjeseca izdvajali 23.597 eura za predškolsko i osnovno obrazovanje. Srednjoškolsko ih je manje koštalo, pa su na tinejdžere trošili 1.545 eura u prosjeku.

Na fakultetsko obrazovanje trošili se 2,48 miliona eura. Što se tiče raznih kurseva (jezičkih, informatičkih i slično) izdvajanja su bila minimalna – samo 174.555 eura na mjesečnom nivou u cijeloj državi. Dakle, nepuna tri miliona eura za godinu, što je porazno imajući u vidu da su Crnogorce samo odlasci u restorane, kafiće i hotele mjesečno koštali 5.014.997 eura.

Izvor: Dnevne novine

Komentariši