PODIJELI

Dvodnevni Festival paraolimpijskog sporta koji je održan u Sportskom centru “Ada” je završen, a pobjednici su svi oni koji su dokazali da je onaj ko želi da se bavi sportom može prevazići sve prepreke koje se možda čine nepremostive. Pobjednici su oni koji su, za razliku od mnogih koji zarađuju od sporta, u sportu našli način da dokažu da su ravnopravni članovi društva. Dvodnevno druženje pokazalo je da granice na našim prostorima postoje za neke druge, a ne za ljude koji kroz sportska druženja šire krug prijatelja.

Svakako da je centralni događaj ovog festivala bio Drugi međunarodni turnir u sjedećoj odbojci, čij je domaćin bio Klub sjedeće odbojke “Set” iz Pljevalja, koji je prijatno iznenadio i osvojio prvo mjesto. Druga je bila ekipa Jedinstvo Brčko Boće, treća Bosna iz Zence, četvrti Smeč Beograd, a peto mjesto pripalo je Kragujevčanima. Igralo se po sistemu svako sa svakim tako da nije bilo lako, pogotovo prvog dana, kada su sve ekipe odigrale po tri utakmice.

Pehare učesnicima turnira uručila je Mira Topović predsjednica Udruženja paraplegičara Pljevlja.

–Drago nam je što smo imali tu čast da ugostimo sve učesnike ovog Festivala na kome su promovisani sportovi kojima se bave paraolimpijci u Crnoj Gori. Takođe tu su bili naši prijatelji iz Bosne i Hercegovine i Srbije na turniru u sjedećoj odbojci i nama je drago što su svi najavili dolazak i naredne godine. Istina je da je pobjednički pehar pripao nama, ali ovdje smo pobjednici svi i vi mediji koji ste sa nama bili ova dva dana i brojni volonteri koji su pomagali. Sa nama u organizaciji ovog turnira bila je opština Pljevlja i Paraolimpijski komitet Crne Gore, a veliku zahvalnost dugujemo Sportskom centru “Ada” koji nam je  još jednom otvorio vrata. Dva dana smo se ovdje osjećali kao u svojoj kući, kazala je Topović.

Direktor S.C. “Ada” Danilo Stipe Vukićević koji je zatvovrio ovaj Festival kazao je da je izuzetno počastvovan što mu je omogućeno da “Ada” bude domaćin iskrenim sportistima.

–Ovo što se dešavalo dva dana u “Adi” trebalo je da vide svi pogotovo školska djeca koja su na licu mjesta mogla da se uvjere da sport ne poznaje granice i nema ograničenja. Naši paraolimpijci i naši prijatelji iz Srbije i Bosne i Hercegovine su heroji i društvo mora da bude stalna podrška ovim ljudima. Naša vrata su uvijek otvorena za ove sportiste heroje, rekao je Vukićević koji je uručio pobjednički pehar domaćoj ekipi.

Predsejdnik paraolimpijskog komiteta Crne Gore Igor Tomić istakao je da je došlo vrijeme da bude na “slatkim mukama”.

–Do prije par godina bilo je teško organizovati u Crnoj Gori neko manje takmičenje. Vrlo brzo naš pokret se proširio i do prije nekoliko dana imali smo desetine naših sportista na raznim takmičenjima širom Evrope, ugostili desetine stonotenisera iz nekoliko zemalja, a u ovom trenutku imamo desetak naših sportista koji se takmiče na raznim evropskim prvenstvima. Pljevljaci su pokazali da su iskreni prijatelji našeg pokreta. Ljudi iz lokalne uprave bili su naša podrška, direktor „Ade“ bio je tu od početka do kraja Festivala i brinio o najmanjoj sitnici. Ozbiljno razmišljamo o tome da završne pripreme naše atletske reprezentacije za Evropsko prvenstvo obavimo upravo u Pljevljima, kazao je Tomić.

Komentariši