PODIJELI

Proteklih nekoliko mjeseci Crna Gora bila je izložena ekstremnim vremenskim uslovima, podaci su Hidrometeorološkog zavoda. To je uticalo na poljoprivrednu proizvodnju. Nakon zahlađenja tokom vikenda, narednih dana očekuje nas porast temperature i do 35 stepeni.

Mart 2018. bio je najkišovitiji u posljednjih sedamdeset godina. Iz HMZCG kažu i da je ove godne april bio najtopliji u posljednjih sedam decenija.

“Od 25. maja do 5. juna temperatura je svakodnevno prelazila 30 stepeni, to je ekstremna situacija”, kazao je meteorolog Branko Micev.

Vidljive su i posljedice za poljoprivrednu proizvodnju, ali nisu ozbiljne, kažu iz Odjeljenja za savjetodavne poslove. Zbog vremenskih uslova plodovi su ranije sazreli.

“Ako govorimo o centralnom dijelu to je ranije sazrijevanje jagode i breskve. A u sjevernom dijelu su najranije krenule jagode, ona je počela s berbom 15-20 dana ranije u odnosu na prethodnu godinu”, kaže Nebojša Veličković iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji.

Narednih dana očekuju nas nagle vremenske promjene – od vrućine od zahlađenja sa kišom i grmljavinom, ali obaranja temperaturnih rekorda neće biti.

Iako obaranja temperaturnih rekorda neće biti, visokih temperatura hoće, pa ljekari savjetuju da se pacijenti pridržavaju savjeta.

Da se oblače laganije, da koriste prirodne materijale, da se hidriraju i uzimaju dovoljno tečnosti.Pored pravilne ishrane i odijevanja, ljekari savjetuju i da se od 12 do 17 sati bez prijeke potrebe ne izlažete suncu.

Izvor: RTCG

Komentariši