PODIJELI

Na prvi javni poziv za bespovratnu podršku investicijama u poljoprivredna gazdinstva kroz IPARD program pristiglo je 389 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 27 miliona eura. Veliki broj aplikacija pristigao iz sjevernog regiona  221 ili 57%.

Tim povodom, u Podgorici su u utorak, 12. juna održali konferenciju za medije potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i šef pretpristupne jedinice Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije, gospodin Liam Breslin.

Potpredsjednik Vlade, Milutin Simović rekao je, između ostalog, da je crnogorski sektor poljoprivrede položio je još jedan veliki evropski ispit.

„Na prvi javni poziv za bespovratnu podršku investicijama u poljoprivredna gazdinstva pristiglo čak 389 zahtjeva za planirane investicije u iznosu od oko 27 miliona eura.

Uporedna iskustva država korisnika IPARD programa jasno pokazuju vrijednost ovog našeg rezultata.

Svojevremeno, Hrvatska je za dva poziva imala 40 zahtjeva, Makedonija za tri poziva oko 140 zahtjeva, a Turska za, takođe tri poziva, imala je svega 10 zahtjeva.“, rekao je Simović.

Veliki broj aplikacija pristigao iz sjevernog regiona  221 ili 57%.

Najviše zahtjeva odnosi se na nabavku poljoprivredne mehanizacije 187, zatim na nabavku opreme i mehanizacije  80, mješovite investicije (izgradnju, nabavku opreme i mehnizacije, podizanje zasada)  61, a isključivo za izgradnju objekata 41 zahtjev,saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministar  Simović je podsjetio da  ukupan iznos raspoloživih sredstava za ovaj javni poziv iznosi 10.720.000 EUR, a finansijska podrška se sastoji se od 75% evropskih sredstava i 25% iz budžeta Crne Gore, a namijenjena su za investicije od 10.000 do 500.000 eura.

Šef pretpristupne jedinice Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije, Liam Breslin kazao je da je primjena IPARD programa veliki  iskorak za Crnu Goru, te je čestitao ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutinu Simoviću i zaposlenima u tom resoru na trudu koji su uložili da Crna Gora dobije akreditaciju za IPARD program, dodajući da su to uradili na najbolji način.

Podsjetio je da kroz IPARD Crna Gora ima na raspolaganju 39 miliona eura bespovratnih sredstava EU za podršku farmerima i prerađivačkoj industriji, što predstavlja veliku šansu za unapređenje farmi i prerađivačke industrije, modernizaciju i rast konkuretnosti domaće proizvodnje.

Izvor: MPRR

Komentariši