PODIJELI

Poštovani sugrađani,

Sa završetkom Ramazanskog posta svaki vjernik sa radošću u svojim domovima dočekuje Bajramske blagdane. Sa poslednjim iftarom ovoga Ramazana odlazi naš najdraži gost, a dolazi nam Bajram kao nagrada za izvršenu obavezu posta i predanosti Gospodaru u proteklom mjesecu.

Ramazanski Bajram je dan kada se vjerničke duše raduju nagradi od Boga, kada slave pobjedu nad samima sobom, svojim strastima, prohtjevima i zahtjevima.

Ramaznski Bajram je ubiranja plodova Ramazanske škole ljudskosti, karaktera, saosjećanja, ljubavi i darežljivosti.

Ramazan nas je obogatio sviješću o Bogu, pojačali smo našu međusobnu ljubav i povjerenje. Naučili smo istinu radi sigurnosti, te stekli i povećali naše moralne vrijednosti protiv bolesti društva. Uvijdjeli smo koliko u nama ima ljudskosti i upoznasli pravo stanje naše duše i njene potrebe.

Družeći se sa Riječiju Božijom, sa Kur’anom, saznali smo da ne smijemo donositi sud o ljudima niti njihovim djelima, jer to unosi nemir među nama. Naučili smo da se molimo u dovama za njih jer je to korisnije i za njih i za nas. Naše dove, dove postača, su primljene kod Boga. U njima smo molili za nas, naše porodice, rodbinu i prijatelje. Sada je vrijeme da i prektičnim primjerima pokažemo da smo izučili školu ljudskosti i da smo spremni mijenjati i sebe i svoju okolinu na bolje. Samo tako možemo upotpuniti misiju Ramazana i suštinski se vratiti izvornoj prirodi našeg postanka. Cijenjeni sugrađani, vi koji proslavljate Bajram, neka vaša Bajramska radost bude radost vašeg ponovnog vraćanja Bogu i Njegovoj Časnoj Riječi i misiji. Neka to bude radost vaših duša zbog oprosta i obilne nagrade od Boga. Neka vaša Bajramska radost ne ostane u čaši alkohola, za stolovima kafanskim. Podijelite Bajramsku radost sa vašim porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama.

Obradujmo svoje nejbliže bajramlucima, neka i oni se obraduju blagom Bajramskom danu. Sjetimo se naših umrlih, obiđimo im mezarja i zamolimo Boga Uzvišenog za njihove duše. Sjetimo se naših porodica i obradujmo ih Bajramskim osmijehom i bajramlukom. Sjetimo se i siromašnih, udijelimo im sadaku, neka i oni osjete radost Bajrama. Na koncu, sjetimo se i sebe samih. Budimo za primjer drugima. Iskoristimo dane Bajrama da ponovo uspostavimo neke pokidane veze, izmirimo zavađene, zbližimo udaljene.

Bajram je praznik opšteg slavlja, praznik simbola mira, tolerancije, ljubavi i saosjećanja. U dom duhu u svoje lično ime i u ime Medžlisa Islamske zajednice Pljevlja svim sugrađanima od srca čestitam Ramazanski Bajram sa željom da ga provedu u miru, sreći i blagostanju.

Bajram Šerif mubarek olsun!

Glavni imam
Samir Kadribašić

Komentariši