PODIJELI

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za maj ove godine iznosila je 635,40 eura, saopštio je MONSTAT.

Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, troškovi za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 260,40 eura, dok izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 375 eura.

Kako navode u MONSTAT-u ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u maju u odnosu na april  zabilježila je rast od 0,4 odsto.

Za hranua i bezalkoholna pića u manju bilo je potrebno 260,40, od toga za hljeb i žitarice 25,50, meso 58,30, ribu 3,8, mlijeko, sir i jaja 70,10, ulje i masti šest eura, voće 27,70, povrće 36,80, šećer, med, džem 12,20, ostali prehrambeni proizvodi 6,20 i bezalkoholna pića 13,80 eura.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2.211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI). Posljednji objavljeni podatak se smatra preliminarnim i postaje konačan, u definisanom roku, predviđenim Kalendarom objavljivanja statističkih podataka.

Izvor: CdM

Komentariši