PODIJELI

Tokom 2017. godine kontrolisan značajan broj objekata koji se bave prodajom meda i utvrđeno je da od 57 uzoraka uzetih za laboratorijsku analizu, čak 34 uzorka nijesu ispunjavala propisane zahtjeve kvaliteta. Zbog toga je Inspekcija Uprave za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja odlučila da pokrene akciju kontrole prodaje meda na tržištu, a u cilju zaštite zdravlja potrošača i brenda crnogorskog meda.

“Ovo je dogovoreno na jučerašnjem sastanku potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića sa članovima Upravnog odbora Saveza pčelarskih organizacija, održanom u Kući meda, a kojem su prisustvovali predstavnici Uprave za bezbjednost hrane. Konstatovano je da su rezultati prošlogodišnjih aktivnosti na kontroli tržišta meda ohrabrujući, ali da se moraju nastaviti još odlučnije. Posebno iz razloga što su rezultati kontrola potvrdili da postoji ozbiljan problem” saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ističe se da će kontrola prodaje meda na tržištu biti posebno pojačana na lokacijama koje su prepoznate kao sumnjive, a koje se nalaze duž saobraćajnica, u blizini vjerskih objekata i drugim mjestima atraktivnim tokom turističke sezone.

“Crnogorski med je poznat kao veoma kvalitetan, sa nizom specifičnosti koje ga izdvajaju u odnosu na ostale. Zbog toga je veoma cijenjen kod potrošača. To je i razlog što se na tržištu nude i vještačke tvorevine umjesto pčelinjeg meda i uvezeni med pod nazivom “crnogorski”, “domaći” ili drugim sličnim nazivima koji potrošače dovode u zabludu da je riječ o medu porijeklom iz Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Takav med predstavlja opasnost po zdravlje potrošača, s obzirom na to da je riječ o proizvodima koji nemaju dokaz o zdravstvenoj ispravnosti.

“Takođe, prodaja meda koji nije pčelinji i meda koji se nelegalno stavlja na tržište predstavljaju nelojalnu konkurenciju za domaće registrovane pčelare koji ulažu dosta truda i sredstava u unapređenje svoje djelatnosti i pozicioniranje na tržištu, posebno turističkom. Aktivnosti na kontroli tržišta meda, u cilju zaštite brenda crnogorskog meda i zaštite zdravlja potrošača biće dio kontinuiranih aktivnosti inspekcijskih organa”, poručili su iz Ministarstva.

Nadležni apeluju i na potrošače da vode računa o tome gdje i kod koga kupuju med. Ne treba da kupuju med u privremenim objektima, gdje je med direktno izložen sunčevoj svjetlosti i često zagrijan i na temperaturama iznad 45 stepeni Celzijusovih, što ga čini nekvalitetnim i nebezbjednim, jer nastaju promjene kvalitativnog sastava i drugih svojstava meda. Potrošači ne treba da kupuju ni med bez adekvatne deklaracije.

Deklaracija mora sadržati naziv pčelara, njegov kontakt, broj kontrolnog pregleda itd. Preporuka je da se med kupuje kod provjerenih pčelara, a u cilju dodatne sigurnosti potrošači mogu kontaktirati lokalna pčelarska udruženja ili Savez pčelara.

Izvor: CdM

Komentariši