PODIJELI

Tokom dva dana akcije kontrole prodaje meda na tržištu, inspektori Uprave za bezbjednost hrane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja zaplijenili su ukupno 308 kg meda, kao i 56,5 litara maslinovog ulja.

Kako je i najavljeno, snažna i organizovana akcija kontrole prodaje meda, ali i drugih proizvoda koji se prodaju u privremenim objektima, u cilju, prvenstveno, zaštite zdravlja potrošača, započeta je na lokacijama  koje se nalaze duž saobraćajnica i na drugim mjestima atraktivnim tokom turističke sezone.

Kako saopštavaju iz Ministarstva, navedena količina oduzeta je u protekla dva dana na desetak trenutno najfrekventnijih lokacija na kojima se na tezgama prodaju, navodno, domaći proizvodi.

Za pakovanja meda i maslinovog ulja koja su oduzeta prodavci nijesu imali dokaz o porijeklu, med nije bio označen na propisani način i bio je izložen  dejstvu direktne sunčeve svjetlosti. Na sumnju u porijeklo, bezbjednost i kvalitet proizvoda ukazivalo je i što je, navodno, od istog proizvođača bio med u više boja, ukusa i konzistencije. Kada je u pitanju maslinovo ulje, za dio količina nije postojao dokaz o porijeklu. Za ostale oduzete količine, prodavci su posjedovali dokaz da su ga kupili u registrovanim prodavnicama kao ulje od komine, a prodavali ga kao domaće visoko kvalitetno maslinovo ulje, nakon što su uklanjali originalne deklaracije. Time su potrošače dovodili u zabludu.

U cilju identifikovanja sadržaja meda i ulja koje je isključeno iz prometa tokom prva dva dana akcije kontrole, a radi utvrđivanja stepena opasnosti po bezbjednost potrošača, Uprava za bezbjednost hrane će uzorke dostaviti referentnim laboratorijama na analizu. O rezultatima ispitivanja i daljim aktivnostima, javnost će biti blagovremeno obavještavana. U slučaju da se utvrdi opasnost ugrožavanja zdravlja potrošača zbog plasiranja nebezbjednih proizvoda biće preduzete i stroge mjere i pokrenute krivične prijave protiv prodavaca.

Kontrola prodaje meda, ali i drugih proizvoda, na lokacijama na kojima se nude domaći proizvodi, biće snažno nastavljena i u narednom period, saopšteno je iz Ministarstva.

Osim zaštite zdravlja potrošača, cilj je da zaštitimo brend kvalitetnog i prepoznatjivog crnogorskog meda, kao i drugih proizvoda. Kontrolom tržišta i nizom drugih aktivnosti stvaramo uslove da se unaprijedi ponuda domaćih autohtonih proizvoda tradicionalnim kanalima prodaje, što je posebno značajno sa aspekta dodate vrijednosti koje domaći proizvodi daju turističkoj ponudi. Upravo u cilju obogaćivanja ponude domaćih proizvoda na lokalnom, posebno turističkom tržištu, Ministarstvo je tokom prošle i početkom ove godine organizovalo zimske škole za proizvođače u više opština, kako bi im pružili stručnu pomoć i pomogli da ispune standarde vezane za proizvodnju i propise neophodne za stavljanje na tržište. Kao rezultat, u periodu manje od godinu dana, u Registar proizvođača hrane je upisano 1.185 proizvođača meda, 1.439 proizvođača sira, oko stotinu prerađivača voća, povrća i proizvoda od voća i povrća. Naš cilj je da, upravo, proizvodi sa registrovanih gazdinstava, budu valorizovani kroz ponudu, ne samo na lokalnim tržištima, već i u marketima i hotelsko – ugostiteljskim objektima, naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: MPRR

Komentariši