PODIJELI

Koncertom Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Cetinje, održanom 26. juna 2018. započela su kuturno-umjetnička dešavanja u novoj sali rekonstruisanog Doma Kulture. Pljevljaci su na ovakav događaj čekali decenijama tako da je sala bila puna.

Profesor i dirigent Simfonijskog orkestra Muzičke akademije Miran Begić nije krio zadovoljstvo što je baš njihov nastup bio prvi u novoopremljenoj sali.

Begić je za Televiziju Pljevlja rekao da je prvi put nastupio u Pljevljima 1992. godine, kao srednjoškolac, takođe sa Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije i da mu je drago što su od tada do danas svi išli naprijed.

On je najavio da će se iduće godine proširiti partnerska saradnja sa akademijama u regionu, iz Sarajeva, Novog Sada, Beograda i Tirane, tako da će se na koncertima Simfonijskog orkestra pojaviti i studenti instrumenata koje Muzička akademija nema, kao što su oboa, fagot i horna.

Solisti na koncertu bili su prof. Miran Begić i prof. Mikhail Bereznjicki sa Konzervatorijuma Petar Iljič Čajkovski koji je na Muzičkoj akademiji trenutno angažovan kroz eksterni konkurs Univerziteta Crne Gore. Bereznjicki, jedan od najboljih violista u svijetu, istakao je da Pljevlja imaju izuzetno dobru i akustičnu salu.

Komentariši