PODIJELI

Livade su pristigle za košenje već odavno, ali svakodnevne padavine nedozvoljavaju radove. Oni koji su pokušali da krenu sa košenjem svojih livada sada pokošeno sijeno, koja je usled svakodnevne kiše počelo da trune, moraju da bacaju. Pojedini su ipak uspjeli da dio vještačkih trava prerade u silažu i da je na taj način spasu od propadanja. Usled ovakvih, možemo slobodno reći, nepovoljnih vremenskih prilika. stočari su zabrinuti da neće moći obezbjediti dovoljne količine kvalitenog sijena za svoja stada.

– Proljeće je rano stiglo i imali smo situaciju da su i trave rano stigle za košenje, ali svakodnevne kiše ne dozvoljavaju da se ti poslovi obave. Trava sad propada bez obzira da li je pokošena ili ne, kaže predsjednik Unije stočara sjevera Milko Živković i objašnjava da je u ovakvim vremenskim uslovima bolje da livade nijesu pokošene. On kaže da se situacija može popraviti ako u julu bude toplih i sunčanih dana bez padavine, ali ako i u narednom mjesecu bude kiša, onda će kvalitet sijena biti jako slab.

– Trava je već prestarila, a ako i u julu bude u kisnula u otkosima onda od kvaliteta sijena neće biti ništa. Ako bude lijepih i sunčanih dana sijeno će nečemu vredjeti, ali nikako neće biti istog kvaliteta jer nije isto kada se trava kosi u julu ili krajem maja, kaže Živković i naglašava da loš kvalitet sijena znači veći trošak za stočare jer automatski treba obezbijediti žitarice za dodatnu prihranu krava i ovaca. Prema njegovim riječima sa slabim sijenom se ne može obezbjediti dobra proizvodnja mlijeka niti se može imati dobar kvalitet mesa.

U pljevaljskim selima gdje se košenje livada završavalo do početka jula sada praktično nema ni jednog otkošenog otkosa, a tamo gdje ima neki otkos, trava je satrula.

Od 30 dana juna 24 dana padala kiša

Iz Metorološke stanice naglašavaju da je na području Pljevalja od 30 dana juna, 24 dana kiša padala i da su padavine bile različitog intenziteta, sa čestim grmljavinskim procesima.
-Tokom juna 24 dana su bila kišovita dok je svega šest dana bilo bez padavina – naglašavaju iz pljevaljske Meteorološke stanice.

Produžena grejna sezona

Pored svakodnevnih kiša, u Pljevljima je poslednjih dana prilično hladno, posebno u jutarnjim i večernjim satima, pa su u mnogim domaćinstvima opet počeli da loženjem zagrijevaju stambeni prostor. Tamo gdje nema uslova za individualna ložišta, Pljevljaci se griju na uređaji na električnu energiju. U lokalnom preduzeću „Grijanje“ tvrde da iako je hladno oni nemaju obavezu da podlože kotlove i da griju stambene i poslovne prostore, jer je grejna sezona zvanično završena 1. maja.

Izvor : Dan

Komentariši