PODIJELI

Vlada je usvojila Program za dodjelu grantova za inovativne projekte Ministarstva nauke, kojim se opredjeljuju sredstva za njihovo sufinansiranje u ukupnom iznosu od milion eura, za period do 2020. godine.

Načelnica Direkcije za inovacije i infrastrukturu u ministarstvu, Marijeta Barjaktarović Lanzardi, kazala je nakon sjednice Vlade da će proces dvostepene evaluacije prijava obavljati međunarodni eksperti, prenosi portal RTCG.

Cilj Programa je, kako je saopšteno iz ministarstva, jačanje konkurentnosti crnogorskih preduzeća koje imaju veliki potencijal za komercijalizaciju i tržišnu primjenu, pružanje podršku prenosu inovativnih ideja iz naučnoistraživačkih ustanova na tržište, kroz saradnju sa partnerima iz privrede ili kroz otvaranje novih preduzeća ili spin-off kompanija u Crnoj Gori, kao i kreiranje novih radnih mjesta.

“Konkursom za dodjelu grantova za inovativne projekte biće podržani inovativni projekti u okviru tematskih prioriteta utvrđenih Strategijom inovativne djelatnosti, a to su energija, poljoprivreda i hrana, održivi razvoj i turizam, informaciono – komunikacione tehnologije, medicina i zdravlje ljudi i novi materijali, proizvodi i servisi”, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo nauke će odobriti po prihvaćenom grantu sufinansiranje u iznosu do 100 hiljada eura, a projekti će biti sufinansirani u trajanju od 12 do 24 mjeseca. “Implementacija projekata obuhvataće period od decembra ove godine, najkasnije do decembra 2020”, precizira se u saopštenju.

Na konkurs se mogu prijaviti preduzeća u Crnoj Gori, koja ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o inovativnoj djelatnosti.
Tekst konkursa će biti istaknut na sajtu Ministarstva nauke najkasnije do 15. jula.

 

Komentariši