PODIJELI

Njih 15 radi u opštini Pljevlja i četiri u opštini Žabljak i brinu o ukupno 190 starih lica.

Zajedničkim programom Briga o starima u pljevaljskoj i žabljačkoj opštini Ministarstvo rada i socijalnog staranja i UNDIPI, preko Centra za socijalni rad kroz geronto-program brine o 190 starih osoba, kaže Branka Danilović, direktorica Centra za socijalni rad.

“Ovim programom obuhvaćeno je 150 starih lica u Pljevljima o kojima brine 15 geronto-domaćica i 40 starih lica u Žabljaku o kojima brineu četiri geronto-domaćice. Po programu geronto-domaćice im pružaju pomoć u kući, vode kod ljekara, nabavljaju lijekove. Od svega, za mnoge stare sugrađane važnije je druženje”, napominje Danilović.

Za bolji, kvalitetniji i čovjeka dostojan život u našem gradu nedavno je svoja vrata starim osobama otvorio i Dom za stare. Pored stalnog boravka u Domu, uskoro će biti  obezbjeđen i dnevni boravak. Program Briga o starima nije samo od koristi starim licima, nego i geronto domaćicama čija primanja doprinose kućnom budžetu.

“S obzirom da i opština Pljevlja ima geronto program, sradjujemo. Ne može se desiti da je ista osoba obuhvaćena i našim i njihovim uslugama. Pored toga trenutno radimo na izradi novog Pravilnika o radu geronto-domaćica koji će biti isti i za njih i za nas”, kaže Danilović.

Geronto domaćice su kao članovi porodice mnogim starim licima, shvatili smo obilazeci sa njima domove. Raduju im se više zbog razgovora i druženja nego pomoći koju im pružaju.

Komentariši