PODIJELI

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane su tokom maja mjeseca uništili oko 52 tone limuna i paprika, odnosno 40 tona limuna i gotovo 12 tona paprika zbog utvrđenog prisustva povišene vrijednosti pesticida, konkretno rezidue pesticida i methomyl-a.

Naime, u izvještaju Uprave za bezbjednost hrane navodi se da je zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti hrane i hrane za životinje zabranjen uvoz devet pošiljki, ukupne težine oko 7,9 tona.

Osim limuna (40.020 kilograma) i paprika (12.000 kilograma), uništena je i jedna pošiljka banana, težine 2.106 kilograma, zatim jedna pošiljka voćnog sadnog materijala 137 komada, te pošiljka sadnog materijala lovora 42 komada. Takođe, uništeno je i 25.000 kilograma hrane za životinje, a kao razlog je navedena povišena vrijednost aflatoksina.

“Fitosanitarna inspekcija je u maju izvršila pregled ukupno 1.323 pošiljke i to pri uvozu 1.277 pošiljki i 46 pošiljki u provozu. Izdato je devet rješenja o zabrani uvoza pošiljki i tri rješenja za uništenje robe. Ukupno je uzeto 410 uzoraka, od čega devet nije odgovarao propisanim zahtjevima bezbjednosti hrane”, navodi se u izvještaju Uprave.

Takođe, izvršen je pregled 1.483 uvezene pošiljke hrane neživotinjskog porijekla i 367 pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom.

“Od ukupnog broja pregledanih pošiljki hrane iz uvoza, za laboratorijska ispitivanja propisanih zahtjeva bezbjednosti (mikrobiologija, kontaminenti, rezidue pesticida, radioaktivnost), uzeto je 508 uzoraka hrane, a od pošiljki predmeta i materijala koji dolaze u kontakt sa hranom uzeto je 37 uzoraka. Nakon izvršenih pregleda i utvrđenog stepena usaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti inspektori za hranu su donijeli 1.850 rješenja o uvozu i stavljanju u slobodni promet bezbjednih pošiljki”, navode iz Uprave.

Tokom maja od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza, hrane neživotinj skog porijekla u nadležnosti inspekcije za hranu, zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti nije bilo pošiljki za koje je zabranjeno stavljanje u promet.

U unutrašnjoj kontroli u izvještajnom periodu izvršen je nadzor u 413 objekata u kojima se obavlja poslovanje hranom, pri čemu je utvrđeno 117 nepravilnosti koje se odnosile najčešće na nehigijensko rukovanje hranom, neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme, za hranu, isteklog roka upotrebe, bez propisanih oznaka i dokaza o porijeklu/proizvođaču, radu lica koja ne ispunjavaju zahtjeve za ličnu higijenu i zdravlje i slično.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su preduzeli 64 upravne mjere i to 11 rješenja o otklanjanju infrastrukturnih neusaglašenosti u određenom roku, devet rješenja o stavljanju van prometa i uništavanju nebezbjedne hrane (328 kilograma različitih proizvoda, osam kilograma mesa, sir, krem, salata, proizvodi od mesa i 11.386 komada jaja), 33 ukaza o otklanjanju nedostataka manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kratko vrijeme i 11 prekršajnih naloga”, navodi se u dokumentu.

Izvor: Dnevne novine

Komentariši