PODIJELI

Ministar finansija Darko Radunović izjavio je da nemaju problema sa tekućim finansiranjem budžetskih obaveza, među kojima plate i penzije imaju prioritet.

„Uspješno sprovođenje mjera finansijske konsolidacije, uz pozitivne makroekonomske trendove, donosi stabilnost tekućem punjenju budžeta. Za pola godine prihodi budžeta su veći za 81,7 miliona eura ili 12 odsto u odnosu na isti period 2017, ili za 4,4 miliona eura iznad plana. Kod PDV-a rast je 14,3 odsto, doprinosa 7,6, poreza na dobit 26,7… Definitivno nemamo problema sa tekućim finansiranjem budžetskih obaveza, među kojima plate i penzije imaju prioritet. Siguran sam da će tako biti i u narednom periodu“, rekao je on.

Na pitanje kada će biti izvjesno da li ćemo od Svjetske banke dobiti novu garanciju i za što će biti utrošeno novo zaduženje, on je rekao da  su u fazi preciziranja uslova koje treba da ispune da bi dobili novu garanciju, u rasponu od 60 do 80 miliona eura.

„Zaduženje na bazi te garancije će biti korišćeno za kamatnu optimizaciju ranijih kredita i za razvojne potrebe države. Novac neće biti upotrijebljen na način koji bi značio rizik uvećanja javnog duga. Očekujemo da pregovore uspješno okončamo u toku ove godine, a najkasnije u prvom kvartalu naredne. Taj rok će zavisiti i od niza faktora. Prethodna garancija Svjetske banke nam je puno značila, ne samo u smislu finansijskog stabilizovanja, nego i kao materijalizovano priznanje ispravnosti naših konsolidacionih planova“, rekao je on.

Izvor: Pobjeda

Komentariši